Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Geen STAP-budget in januari

Het is in januari niet mogelijk om STAP-subsidie aan te vragen. Deze subsidie is voor werkenden en werkzoekenden. Zij kunnen 1000 euro krijgen voor scholing. Hierdoor krijgen zij meer kansen om hun baan te houden of om een nieuwe baan te vinden. Het kabinet stopt de subsidie tijdelijk. Er komen maatregelen om het misbruik en oneigenlijk gebruik van de subsidie terug te dringen. Het beschikbare STAP-budget voor 2023 blijft intact en zal over vijf in plaats van zes aanvraagtijdvakken worden verdeeld. Het eerstvolgende aanvraagtijdvak start op 28 februari 2023. Dat staat in een brief van 12 december aan de Tweede Kamer van de ministers Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs).

scholing schrijven
Geen STAP-budget in januari 2
Ongepast verdienmodel

Na veelvuldige negatieve signalen gaf het kabinet in november aan de STAP-regeling strenger en strakker te willen maken. Sommige opleiders gebruiken STAP als ongepast verdienmodel, bijvoorbeeld door hun opleidingen exact even hoog te prijzen als de maximale subsidie van 1000 euro. Ook komen cursussen in aanmerking voor subsidie die niets met werk te maken hebben. Keurmerken als NRTO en Cedeo, die opleiders toelaten tot het STAP-register, moeten strenger controleren of de opleidingen wel voldoen aan de eisen. Vanaf 2023 wordt ook het aantal toekenningen per opleiding gelimiteerd.

Pauze

Het bleek niet mogelijk de winkel open te houden tijdens de verbouwing. De rechter heeft onlangs bepaald dat onderzoek doen naar opleiding of opleider op zich onvoldoende reden is om een opleider het STAP-budget te onthouden. Aangehouden aanvragen voor scholing kunnen dus gewoon worden gevolgd en aangehouden subsidies moeten ook gewoon worden uitbetaald, aldus de rechter. Daarom heeft het kabinet besloten tot een pauze – even geen aanvragen in het januaritijdvak – om de boel op orde te krijgen en de vele onderzoeken af te ronden.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: