Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Maak gebruik van de subsidieregelingen van het UWV

Het UWV stimuleert werkgevers om werknemers die moeilijk aan het werk komen in dienst te nemen. Deze werknemers hebben vaak kwaliteiten waar u niet meteen aan denkt. Ze zijn bijvoorbeeld heel gemotiveerd of hebben veel ervaring. Het UWV heeft verschillende subsidieregelingen waar u gebruik van kunt maken. Handig voor HR om te weten wat de mogelijkheden zijn. U kunt in ieder geval kijken op www.subsidiecalculator.nl . Enkele regelingen lichten we hieronder toe.

Proefplaatsing

Er zijn allerlei regelingen die u geld op kunnen leveren. Toch weten veel werkgevers niet wat er allemaal mogelijk is. Als u iemand wilt aannemen, maar u twijfelt u of hij het werk aankan dan kunt u een proefplaatsing bij het UWV aanvragen. De werknemer moet wel een uitkering hebben. Als hem aanneemt voor een proefplaatsing dan houdt hij zijn uitkering en u hoeft geen loon te betalen. De periode is gelijk aan de gewone proeftijd en is bijna altijd voldoende om te beoordelen of de werknemer geschikt is. Het UWV verwacht wel van u dat u de werknemer na de proefplaatsing voor minimaal zes maanden in dienst neemt. Het is in sommige gevallen mogelijk om de proefplaatsing uit te breiden naar maximaal 6 maanden. U moet dan aangeven waarom de proefplaatsing langer moet zijn dan 2 maanden.

Jobcoach

Het is soms mogelijk om een gratis jobcoach te krijgen. Dat is het geval als een Wajonger extra ondersteuning nodig heeft. Dan kan hij kosteloos begeleiding krijgen van een jobcoach. Het UWV inhuurt die dan in bij een erkende organisatie. De jobcoach komt dan regelmatig langs om de Wajonger te begeleiden, zodat hij goed kan functioneren. De jobcoach zorgt bijvoorbeeld voor een inwerkprogramma en leert de Wajonger nieuwe vaardigheden. Dit kost HR weinig tijd. De begeleiding duurt maximaal 3 jaar.

Subsidie voor aanpassingen in uw bedrijf

Een werknemer met een ziekte of handicap brengt soms kosten met zich mee. U kunt een vergoeding voor een voorziening krijgen. Dat is bijvoorbeeld een voorziening voor een passende werkplek, een lift of een aangepast bureau. U krijgt deze subsidie als u de werknemer minstens zes maanden in dienst neemt.

Mobiliteitsbonus

Neemt u iemand met een ziekte, handicap of oudere van minstens 56 jaar in dienst? Dan kunt u misschien een mobiliteitsbonus krijgen. Informeer bij het UWV naar de mogelijkheden.

Premiekorting

Vanaf 1 januari 2016 is de premiekorting voor werknemers die onder de banenafspraak vallen, aangepast. Als u iemand aanneemt die valt onder deze doelgroep dan heeft u misschien recht op premiekorting op de premies werknemersverzekeringen van maximaal € 2000 per jaar bij een 36-urige werkweek. U kunt de premiekorting maximaal drie jaar krijgen. Onder de banenafspraak vallen onder andere mensen die onder de Participatiewet vallen, mensen in de Wajong die kunnen werken en mensen met een WSW-indicatie.

Scholingsvoucher

Neemt u een werknemer met een WW-uitkering in dienst die 50 jaar of ouder is dan kunt u voor deze werknemer subsidie aanvragen voor scholing. Die subsidie heet een scholingsvoucher. De hoogte ervan is maximaal € 1.000. Dit bedrag is bedoeld voor alle kosten die bij de opleiding horen. Het gaat om opleidingen van maximaal 1 jaar. Kijk bij het UWV naar de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de scholingssubsidie.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: