Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Feestdagen vieren?

Binnenkort houden veel moslims weer het Suikerfeest. De Ramadan zit er op. De vraag is dan of ze recht hebben op een vrije dag. Uit het onderzoek van Motivaction blijkt dat tweederde van de Nederlanders vindt dat het Suikerfeest geen officiële feestdag moet worden. Ongeveer 65% van de respondenten vindt wel dat werknemers zelf moeten kunnen kiezen op welke dagen zij een feestdag willen opnemen. Dat moet dan niet leiden tot het verdwijnen van de huidige feestdagen. De helft van de respondenten stelt wel als voorwaarde dat er een aantal gezamenlijke feestdagen blijft bestaan. Toch worden de feestdagen door lang niet iedereen gevierd. Kerstmis en Oud en nieuw worden wel massaal gevierd, maar Pinksteren wordt door slechts een derde van de ondervraagden gevierd.

Wat feestdagen zijn, is alleen vastgelegd in de Algemene Termijnenwet. In de wet is een aantal dagen vastgelegd als feestdag: Nieuwjaarsdag, tweede Paas- en Pinksterdag, de beide Kerstdagen, Goede Vrijdag, Hemelvaartsdag, Koningsdag en 5 mei. Of je op feestdagen vrij bent, wordt niet in de wet geregeld. Dat ligt meestal vast in je arbeidsovereenkomst of in je cao. Als je een feestdag wilt veranderen, dan kan dat alleen met een wetswijziging. Soms staat in de cao nog dagen waarop je vrij bent. Dat kan bijvoorbeeld 1 mei zijn. Als mensen het Suikerfeest willen vieren dan moet dat in overleg met hun leidinggevende. Op dit moment kost dat een vakantiedag als ze vrij willen zijn om feest te vieren.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: