Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Liefde op het werk

Last van de liefde

Overal kunnen relaties ontstaan. Ook op het werk. Uit onderzoek bleek dat 31% van de werknemers wel eens verliefd was op een collega en dat 20% van de werknemers wel eens een relatie op het werk heeft gehad. De gevolgen kunnen soms groot zijn. Een heel team kan hier last van krijgen. Verliefd worden en een relatie op het werk krijgen, is natuurlijk niet verboden, maar het kan soms toch tot ontslag leiden. Hoe zit het eigenlijk juridisch als u met een collega, of zelfs uw leidinggevende, in een amoureuze relatie verwikkeld raakt?

Negatieve gevolgen

Het uitgangspunt is dat werknemers recht hebben op een privéleven. Via het werk kunnen er vriendschappen en relaties ontstaan. Dat kan de werkgever niet verbieden. Mensen mogen doen en laten wat ze willen. Toch kan een relatie tussen twee werknemers negatieve gevolgen hebben op het werk. Binnen een team kan er een situatie van onrust, roddel en achterklap ontstaan. Als de relatie weer voorbij is dan kan dat ook spanningen op het werk geven. Dat is onwenselijk. De HR-manager moet dan ingrijpen. Dat kan door gesprekken hierover te organiseren. Als dat geen oplossing is dan kunt u kijken of één van de twee naar een andere afdeling kunt overplaatsen. Van belang daarbij is dat de persoon op de andere afdeling wel een gelijkwaardige functie krijgt. Een functie op hetzelfde functieniveau en met dezelfde verantwoordelijkheden. Als dat niet mogelijk is dan is voor veel werkgevers ontslag een optie. De vraag is of u voldoende mogelijkheden heeft om iemand te ontslaan.

Ontslag

Ontslag is makkelijker als een leidinggevende een relatie krijgt met zijn werknemer. Deze relatie heeft sneller een negatieve invloed op het werk. De leidinggevende heeft een voorbeeldfunctie en er is sprake van een ongelijkwaardige situatie. Denk alleen al aan de beoordeling van de leidinggevende. Het is niet wenselijk om je geliefde te moeten beoordelen en controleren. Als een leidinggevende een relatie krijgt met een werknemer dan is het verstandig dat dit snel gemeld wordt. Er kan dan gekeken worden naar een oplossing. Als een de relatie wordt verzwegen dan blijkt uit de rechtspraak dat dit zeer negatieve gevolgen kan hebben voor de leidinggevende.

Wet Werk en Zekerheid

Toch is ontslag niet altijd eenvoudig. Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid moet de werkgever veel nauwkeuriger aangeven onder welke ontslaggrond de situatie valt. Er moet sindsdien namelijk één grond worden gekozen, waaraan volledig wordt voldaan. Dit moet u kunnen aantonen. Soms is dat lastig.

De conclusie is dat liefde op de werkvloer geen reden voor ontslag is, maar dat de gevolgen ervan dat wel kunnen zijn. Als u meer wilt weten over het ontslagrecht dan kunt de cursus HR en de WAB of een cursus Arbeidsrecht volgen.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: