Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Digitalisering HR-processen minder populair

Ondanks de flexibilisering van werktijden en de groeiende mogelijkheden tot remote werken vermindert de urgentie rondom digitalisering. Slechts 26% van de HR-professionals geeft aan digitalisering en IT-ondersteuning van de HR-processen binnen hun organisatie als hoge prioriteit te zien. Vorig jaar was dit nog 44%, naar verwachting daalt dit volgend jaar tot 19%. Dat blijkt uit het jaarlijkse HR Trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder ruim 1.600 HR-professionals. Digitalisering lijkt steeds minder belangrijk voor het Nederlands bedrijfsleven.

software
Digitalisering HR-processen minder populair 2
Binding houden

Hans van der Spek, manager kenniscentrum M&O bij Berenschot vindt dit opvallend: “We zien inderdaad een dalende trend als het gaat om de urgentie rondom IT-ondersteuning in HR processen. Ik vind het opvallend dat, in een periode waarin het haast onmogelijk is om altijd direct in contact te staan met je collega’s, de urgentie om dat contact te bereiken juist afneemt. Het behoud van je medewerkers is al ingewikkeld, maar dat zou op den duur nog lastiger kunnen worden zodra onderling contact en dus binding met het bedrijf wegebt. Daarom is het juist noodzaak om de IT-ondersteuning strak te hebben. ”

Meer thuiswerk

Meer dan driekwart van de Nederlandse organisaties geeft aan dat er door de pandemie meer thuis gewerkt wordt. 57% van de organisaties biedt zelfs actief mogelijkheden aan om thuiswerken neer te zetten als mogelijkheid. Daarnaast stelt ruim 60% van de HR-professionals dat hun organisatie flexibeler is geworden wat betreft werktijden. Het feit dat collega’s steeds vaker op een andere locatie of rond andere tijden aan het werk zijn, zou wat betreft Britt Breure, directeur HR & CSR bij AFAS, een reden moeten zijn om meer focus te leggen op digitalisering en IT-ondersteuning van HR-processen.

Inzicht in bezetting

“Juist in een periode als deze, waarin niet iedereen meer standaard op kantoor werkt, is het fijn om inzicht te hebben in de bezetting. Kantoorruimten van veel bedrijven zijn blijvend afgeschaald qua capaciteit en hybride werken is de nieuwe norm. Als manager en team is het noodzaak om te weten wie wanneer thuiswerkt en wie je op kantoor kunt verwachten. Medewerkers moeten zich namelijk altijd welkom voelen in ons clubhuis en altijd een fijne werkplek tot hun beschikking hebben”, stelt Breure.

Privacy- en databeveiliging

Ook de urgentie voor privacy- en databeveiliging daalt. Waar vorig jaar nog 12% van de bedrijven hoge prioriteit gaf aan dit thema, is dit gedaald tot 4% dit jaar. De HR-professionals die mee hebben gewerkt aan het onderzoek geven aan dit topic ook volgend jaar niet als iets zien waar je prioriteit aan moet verlenen. Ook dit vindt Van der Spek opvallend: “Wanneer medewerkers meer vanuit andere (thuis)locaties of zelfs het buitenland werken, is het noodzaak om als bedrijf je privacy- en databeveiliging op orde te hebben. Je hebt als werkgever namelijk minder zicht op de omgeving waarin iemand zijn of haar werk uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan de consequenties die open netwerken in de trein of koffietentjes met zich meebrengen, helemaal in het buitenland. Het is zorgelijk om te zien dat juist dit jaar de urgentie rondom dit thema nog meer is verminderd.”

Bron: Performa HR

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: