Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Het Huis voor klokkenluiders heeft het druk

Vorig jaar is het Huis voor Klokkenluiders opgericht voor werknemers  en vrijwilligers die een werk gerelateerde misstand willen melden. Uit het jaarverslag van ‘het Huis’ blijkt dat er in het eerste half jaar al 532 mensen het Huis voor de Klokkenluiders hebben benaderd voor advies.  Dat is veel meer dan verwacht. Er speelt blijkbaar veel bij organisaties.

Misstand

Toch hebben niet alle 532 mensen een klokkenluiderszaak. Het moet gaan om een misstand. Dat is een ernstige situatie die meerdere mensen treft. Een milieudelict bijvoorbeeld, of fraude. Het Huis voor Klokkenluiders onderzoekt iedere binnen gekomen zaak. Uiteindelijk had  in 2016 15% een misstand van maatschappelijk belang te melden. Bij 35% was het nog niet duidelijk of het om een misstand ging. Dit werd nader onderzocht. De rest had geen misstand te melden. Het ging in die gevallen vaak om een arbeidsconflict bij een ontslag of een contract dat niet werd verlengd. Deze groep is door Het Huis voor Klokkenluiders doorverwezen naar andere instanties.

Sectoren

Interessant is uit welke sectoren de meldingen komen. De helft van de Klokkenluiderszaken speelt zich af bij bedrijven. Vervolgens komt eenderde bij overheidsinstellingen voor en de rest speelt zich af in de semipublieke sector (kinderopvang, woningcorporaties, scholen, ov-bedrijven). Er zit een verschil tussen de misstanden bij bedrijven en de overheid. De misstanden die vanuit bedrijven en semipublieke instellingen worden gemeld, betreffen meestal een vermoeden van fraude, verduistering of diefstal. In de publieke sector gaat het meestal over een vermoeden van schending van voorschriften en regels.

Aan de slag

Sinds de invoering van de Wet Huis voor Klokkenluiders op 1 juli 2016 bent u verplicht om een meldregeling klokkenluiders te hebben. De OR heeft hierover instemmingsrecht. Om te voorkomen dat integer handelen en de melding van misstanden uit het zich verdwijnen is het van belang om het met enige regelmaat onder de aandacht van de werknemers te brengen. U houdt deze onderwerpen levend door hierover te praten. Dit kan door het regelmatig ‘op de agenda’ bij een werkoverleg te zetten.

Wilt u meer informatie over het Huis voor Klokkenluiders klik dan hier.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: