Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Bedrijven mogen hoofddoek verbieden

Het Europees Hof van Justitie vindt dat bedrijven hun werknemers mogen verbieden om een hoofddoek te dragen op de werkvloer. Met deze uitspraak van de hoogste Europese rechtbank kwam er een eind aan twee langslepende rechtszaken van moslima’s die hun werkgever hadden aangeklaagd omdat ze geen hoofddoek mochten dragen op de werkvloer.

Bedrijfsreglement

Dit vonnis geeft werkgevers geen vrijbrief om iedereen met een hoofddoek te ontslaan. Werkgevers moeten dit expliciet opnemen in het bedrijfsreglement. Het moet dan gaan om alle religieuze en politieke uitingen en niet om één specifieke religie in het bijzonder. Als werknemers zich vervolgens niet aan de bedrijfsregels houden dan mogen zij worden ontslagen.

Discriminatie

Het is de vraag of er sprake is van discriminatie als mensen voor hun religieuze uitingen worden ontslagen. Volgens de hoogste Europese rechtbank is een intern reglement dat werkgevers opstellen geen directe discriminatie. Werkgevers mogen van hun werknemers eisen dat ze neutraal op hun werk verschijnen, maar vooral wanneer dit gewenst is in het contact met klanten.

De rechters in alle EU-landen moeten nu rekening houden met de interpretatie van het Europese hof. Als u meer wilt weten over het vonnis van het Europees Hof van Justitie dan kunt u hier meer informatie vinden.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: