Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Grotere rol bedrijfsarts in de Arbowet

Grotere invloed bedrijfsarts

De wijzigingen van de Arbeidsomstandighedenwet gaan definitief door. Na de Tweede Kamer is nu ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel. Door de nieuwe Arbowet wordt de betrokkenheid van de werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening en de preventie in het bedrijf versterkt. Verder gaat de bedrijfsarts gaat een grotere rol spelen bij de preventie. Werkgevers moeten de bedrijfsarts eerder inschakelen voor advies, en niet pas als er al sprake is van ziekteverzuim. Verder kan de bedrijfsarts de werkplek bezoeken. Als de bedrijfsarts beroepsziekten signaleert dan moet hij die melden bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Daarmee wordt de bedrijfsarts voor HR een belangrijke deskundige. Hoe kijkt hij aan tegen de gezondheid van het werk en hoe gaat u samenwerken? De nieuwe Arbowet gaat waarschijnlijk vanaf 1 juli 2017 gelden.

Rol OR

Naast de bedrijfsarts wordt ook de ondernemingsraad belangrijker in de Arbowet. De OR krijgt meer invloed op de arbodienstverlening en de preventie in de organisatie. De OR heeft nu alleen instemmingsrecht op het takenpakket van de preventiemedewerker. Bij de wijziging in de nieuwe Arbowet wordt het instemmingsrecht van de OR uitgebreid naar de concrete persoon en de positionering in de organisatie. Ook de preventiemedewerker krijgt meer mogelijkheden. Het recht van de preventiemedewerker om samen te kunnen werken met andere arbodienstverleners binnen de organisatie wordt in de wet vastgelegd.

Contract

Er komt verder een verplicht basispakket met betrekking tot de bedrijfsgezondheidszorg. Het contract moet minimaal de volgende zaken bevatten:

  • Mogelijkheid tot het bezoek van de werkplek door de bedrijfsarts.
  • De bedrijfsarts maakt zich meer druk over preventieve maatregelen rondom het arbobeleid.
  • Het recht van de werknemer om een bedrijfsarts te bezoeken.
  • Second opinion voor de werknemer bij discussie over het oordeel van de bedrijfsarts.
  • Een heldere klachtenprocedure die voor afsluiten van het contract kenbaar gemaakt is aan o.a. de ondernemingsraad.
  • Actiever overleg met de ondernemingsraad.
  • Sneller signaleren van beroepsziekten

De werkgever kan ook kiezen voor een basis plus contract om de effectiviteit van de dienstverlening te vergroten. U hebt na de invoering van de Arbowet 1 jaar de tijd om contracten die nog niet voldoen aan te passen aan de nieuwe situatie.

Meer weten

Als u onvoldoende kennis heeft van de nieuwe Arbowet kom dan naar ons Actualiteitencollege ‘Naar een nieuwe Arbowet’. In een ochtend of middag bent u helemaal op de hoogte van de nieuwe regels en de gevolgen daarvan voor uw organisatie. Wilt meer weten over alle mogelijkheden om als HR met arbeidsomstandigheden aan de slag te gaan, volg dan onze arbotraining.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: