Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Leidinggevende bepaalt ziekteverzuim

 

Uit promotieonderzoek naar onethisch leiderschap van Stacey Sanders aan de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat gedrag van leidinggevenden naar werknemers invloed heeft op het ziekteverzuim. Onbehoorlijk gedrag van de leidinggevende leidt tot een vervelende sfeer op de werkvloer. Dat is gedrag waarbij leidinggevenden liegen, schelden, bekritiseren of werknemers in het openbaar kleineren. Eén op de negen werknemers krijgt hiermee te maken. Het resultaat is dat werknemers zelf ook slechter gedrag gingen vertonen als hun leidinggevende dat ook deed. Hierdoor wordt de sfeer steeds slechter en neemt het verzuim toe.

Oorzaken

De vraag is natuurlijk wat de oorzaken zijn van dat onbehoorlijke gedrag van leidinggevenden. Managers hebben macht en dat versterkt de slechte eigenschappen van mensen. Nu is duidelijk geworden dat dat ook geldt voor arrogantie en minachting. Hoe meer minachting een manager voelt voor zijn werknemers, hoe groter hij de neiging heeft om zich onbehoorlijk te gedragen.

Oplossingen

HR kan aan de stijging van het ziekteverzuim en het aantal vacatures op een afdeling zien dat er iets aan de hand is. Ook het werknemerstevredenheidsonderzoek kan input geven voor een onderzoek. Misschien moet u vervolgens aan de slag met de manager of met de cultuur? Misschien is er iets anders aan de hand en moet u gericht aan de slag met ziekteverzuim. Als u niet weet hoe u dat moet doen, kan een training helpen. U zet dan de mogelijkheden op een rij en kijkt hoe u het verzuim omlaag kunt krijgen.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: