De arbeidsinspectie heeft het Jaarplan 2025 gepubliceerd. Daarin staat waar de Inspectie zich komend jaar op gaat richten. In ieder geval staan de thema’s psychosociale en fysieke arbeidsbelasting, werken met gevaarlijk stoffen en ‘mayor hazards’ en de aanpak van schijnconstructies, arbeidsdiscriminatie en -uitbuiting centraal. Hieronder enkele aandachtspunten.
Onderwijs en zorg
Onderwijs – en zorginstellingen kunnen komend jaar controles verwachten op de aanwezigheid van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dat ontstaat door langdurige blootstelling aan werkdruk of door ongewenst gedrag op de werkplek. De inspectie kijkt vooral of de werkgever maatregelen heeft genomen om werkdruk en ongewenst gedrag te voorkomen of beperken.
Ook werkgevers van bedrijven waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, kunnen controles tegemoet zien. Denk aan luchthavens, de metaal-, hout-, timmer- en meubelindustrie en de industriële schoonmaak krijgen controles, maar ook bedrijven met een grote, kankerverwekkende dieselmotoremissie (DME).
Grote risico’s
Er zijn bedrijven waar zogenoemde ‘mayor hazards’ aanwezig zijn. Daar is een hoge kans op ernstige arbeidsongevallen en zijn grote risico’s als het gaat om blootstelling aan chemische stoffen. Het gaat om bedrijven die vallen onder de ARIE-regeling en voormalige Brzo-bedrijven, die nu Seveso-inrichtingen heten. Hier kunnen letterlijk de grootste rampen gebeuren. De inspectie gaat in 2025 een derde van ARIE-bedrijven inspecteren en alle ongevalsmeldingen uitpluizen.
Verdienen aan schijnconstructies
De inspectie gaat in 2025 meer onderzoek doen naar digitale platforms voor personeelsdiensten die schijnconstructies als (malafide) verdienmodel inzetten. Het gaat om platforms die zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) bemiddelen naar opdrachtgevers en waarbij de zzp’ers precies hetzelfde werk doen en hetzelfde aangestuurd worden als de werknemer met een vast dienstverband. Een bekend voorbeeld zijn verkoopmedewerkers in de kledingbranche.
Uitbuiting arbeidsmigranten
Uitzendbureaus die arbeidsmigranten uitlenen, krijgen in 2025 extra aandacht van de inspectie. Arbeidsmigranten zijn kwetsbaar en vaak slachtoffer van misstanden. De inspectie gaat daarom extra toezicht houden op de naleving van de Wet terbeschikkingstelling tijdelijke arbeidskrachten, vooral bij startende uitzendbureaus.
Ongezonde en onveilige arbeidsomstandigheden kunnen werknemers ziek maken en leiden tot arbeidsongevallen. Wil je weten waar je rekening mee moet houden? Volg de cursus ziekteverzuim en re-integratie