Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Hoe schrijft u een wervende vacaturetekst?

Voor sommige functies wordt het steeds lastiger om mensen te werven. Er zijn soms wel 500 belangstellenden nodig om uiteindelijk één sollicitant te krijgen. U kunt de respons verhogen. Als er een vacature is dan maakt u een vacaturetekst. Daar hangt veel van af. Dat wordt vaak onderschat. Een HR-professional kan niet op de automatische piloot een goede werving en selectie doen. Werving en selectie is een vak dat tijd kost! Een vacaturetekst is geen samenvatting van een functiebeschrijving. Het is een uitnodiging voor geschikte kandidaten om te solliciteren. Probeer daarom een wervende tekst te schrijven. U kunt wel foto’s, video’s of technische middelen inzetten om meer sollicitanten te krijgen, maar een goede tekst levert het meeste op.

Tips

Er valt vaak voor een goede tekst nog veel te verbeteren. Bekijk uw vacatureteksten. Als u de tekst soms een beetje aanpast dan zal de conversie stijgen. U krijgt hieronder enkele tips om uw vacatureteksten te verbeteren.

  1. De functietitel moet niet alleen de lading dekken, maar er moet ook naar gezocht worden. Zorg dat u geen bijzondere functietitel heeft. Kies de titel waar het meest op gezocht wordt. Dit kunt u achterhalen via google keywords.
  2. Houd de vacaturetekst zo kort mogelijk. Laat overbodige informatie weg. Schrijven is nog steeds schrappen.
  3. Zeg duidelijk wie u bent en wat uw organisatie te bieden heeft. Veel sollicitanten vinden de vacature niet duidelijk. Geef bijvoorbeeld concrete informatie. Getallen en feiten maken bijvoorbeeld uw tekst levendig en duidelijk.
  4. Gebruik de ervaring van uw collega’s om te vertellen hoe interessant de organisatie of de functie is. De vacaturetekst wordt zo veel persoonlijker en levendiger.
  5. Maak de tekst persoonlijker. Met wie werkt de werknemer samen en aan wie rapporteert hij? Noem zijn of haar naam. Het effect wordt groter als u er een foto bij zet.
  6. Zorg dat u de vacaturetekst logische opbouwt. Gebruik korte zinnen en wervende koppen.
  7. Wees duidelijk in wie u zoekt. Door een reëel beeld te schetsen, voorkomt u teleurstellingen bij de kandidaten. Iedere kandidaat die afhaakt kost u tijd en dus geld.
  8. Wees origineel. Veel vacatureteksten lijken erg op elkaar en dat is saai. Begin met een sterk en origineel intro. Vertel het verhaal over uw organisatie of uw ambitie. Wat maakt uw organisatie zo aantrekkelijk? Sollicitanten bepalen bij de eerste zinnen of ze verder lezen of niet.
  9. Vermeld de vestigingsplaats in uw vacaturetekst, want werkzoekenden zetten vaak de vestigingsplaats in hun zoekopdracht. Geef daarbij aan dat het kantoor in de buurt van de snelweg of station is.

Om een wervende tekst te schrijven bent u extra tijd kwijt. Maar als u een te algemene tekst maakt, krijgt u veel ongeschikte kandidaten. Dat kost ook tijd om die allemaal af te wijzen. Na het schrijven van de vacaturetekst start de selectie van kandidaten en beginnen de gesprekken. Daar zijn ook tips voor te geven. Die kunt u onder andere krijgen tijdens de training Selectiegesprekken voeren.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: