Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Klachtenregeling bedrijfsarts

Minister Asscher wil de kwaliteit van de dienstverlening van bedrijfsartsen op hetzelfde niveau brengen als dat van gecertificeerde arbodiensten. Een klachtenregeling bedrijfsarts is daarbij belangrijk. De arbodiensten hadden al een klachtenregeling. Vanaf 1 juli 2017, de mogelijke ingangsdatum van de nieuwe Arbowet, moeten ook de bedrijfsartsen die niet bij een arbodienst werken een klachtenregeling hebben. Daarnaast moeten werknemers het recht krijgen op een second opinion als ze het niet eens zijn met de bedrijfsarts. Een uitwerking van deze wetsbepalingen komt terecht in het Arbobesluit.

Klachtenregeling

In de klachtenregeling moet staan hoe het ontvangen, onderzoeken en beoordelen van een klacht verloopt. Deze regeling moet bekend zijn bij de werknemers. Van belang is verder dat de bedrijfsarts waarover de werknemer klaagt niet betrokken is bij de klachtafhandeling. De werknemer is niet verplicht om gebruik te maken van de klachtenregeling. Hij kan ook direct naar het medisch tuchtcollege stappen of een juridische procedure te beginnen om een schadevergoeding.

Het kan ook voorkomen dat de werkgever niet tevreden is over de bedrijfsarts. De klachtenregeling is niet bedoeld voor de werkgever. U hebt immers een contract afgesloten met de arbodienst of bedrijfsarts. Dat biedt u voldoende mogelijkheden om te reageren als de bedrijfsarts niet goed functioneert.

Uw mening

In 2020 worden de klachtenprocedure en het recht op een second opinion – geëvalueerd. U kunt nu al uw mening geven door middel van een internetconsultatie. Dat kan tot 9 januari 2017. Als u toestemming geeft wordt uw reactie na sluiting van de consultatie openbaar gemaakt.

Als u meer wilt weten over de komende veranderingen in de Arbowet dan kunt u ons actualiteitencollege Naar een nieuwe Arbowet volgen. In een ochtend of middag bent u helemaal op de hoogte.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: