Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Werken in de kou

U bent als werkgever verantwoordelijk voor goede arbeidsomstandigheden. Ook in de winter. Ongeveer 19% van de werknemers werkt in de kou, regen of wind. Ze werken buiten, in loodsen of in koelcellen. Bij lage temperaturen presteert een werknemer minder goed. De kans op ongelukken neemt dan vaak toe. Bovendien kan werken in de kou zonder goede bescherming leiden tot zere handen en voeten, onderkoeling of zelfs bevriezing. De juiste kleding dragen is van belang om geen gezondheidsrisico’s te lopen.

Arbobesluit

In het Arbobesluit staat dat de temperatuur op uw werk niet nadelig mag zijn voor de gezondheid. Het risico op gezondheidsklachten wordt groter bij tocht, wind of gladheid op de werkplek. Lastig is dat een precieze minimumtemperatuur om nog te mogen werken niet in de wet is vastgelegd. De risico’s nemen toe als de temperatuur onder de 15 °C zakt. Dan hebben werknemers vaak extra kleding en handschoenen nodig. In de bouwsector wordt werken niet verantwoord gevonden als de gevoelstemperatuur van -6 °C of lager is. De gevoelstemperatuur vindt u op Buienradar. Als de temperatuur laag genoeg is kan het werk worden stil gelegd.

Aanpak

Als het koud wordt, kijk dan even wat er geregeld is in uw organisatie. Heeft u een helder beleid? Kijk ook de RI&E even na en trek aan de bel als dat nodig mocht zijn. Misschien moeten sommige werkplekken anders worden ingericht? U kunt bijvoorbeeld een extra kachel of schermen plaatsen waarmee werknemers beschermd zijn tegen regen en wind. U kunt ook extra beschermingsmiddelen verstrekken. Dat kan bijvoorbeeld kleding en/of isolerend gereedschap zijn. Ook kunt u de werkzaamheden anders organiseren door bijvoorbeeld de werktijden aan te passen of het werken buiten en binnen beter af te wisselen. Als het koud wordt kan ook de OR aan de bel trekken. Zij kunnen het onderwerp ‘kou’ op de agenda zetten. De ondernemingsraad heeft immers een stimulerende taak wat betreft de arbeidsomstandigheden. Meer over de OR vindt u hier.

Kennis opdoen

Wilt u meer doen aan de arbeidsomstandigheden in uw organisatie en heeft u nog onvoldoende kennis? Volg de training HR en arbo en dan krijgt u handvatten om met arbeidsomstandigheden aan de slag te gaan.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: