Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Zoeken

Meer grip op de frauderende sollicitant

Een frauderende sollicitant?

Bijna de helft van de cv’s bevat onwaarheden. Er wordt veel gefraudeerd door sollicitanten. Gaten in het cv worden opgevuld, ontslag verzwegen, de taken mooier voorgesteld en het loon overdreven. Er is ook nog een ergere vorm van fraude. Dat is als kandidaten een diploma  kopen op het internet. Als u dat niet boven tafel krijgt dan loopt u het risico de verkeerde kandidaat binnen te halen. Dat is een kostbare zaak, want dan kunt u de verkeerde kandidaat in de proeftijd ontslaan. U moet dan opnieuw beginnen. Hoe herkent u een liegende sollicitant?

Diploma’s

Een van de veelvoorkomende onwaarheden zijn diploma’s die niet gehaald zijn. Als u wilt controleren of iemand zijn diploma heeft behaald, dan kunt u aan de sollicitant vragen om een digitaal uittreksel met zijn gegevens uit het landelijke diplomabank. De sollicitant kan dit document aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Referenties

Er zijn organisaties die nep diploma’s verkopen. Bij het Nuffic kunt u de echtheid van de diploma’s controleren. Het is ook altijd goed om te vragen naar referenties. Bel de meest recente referenties op en vraag welke taken de kandidaat concreet heeft uitgevoerd en hoe. Hierdoor krijgt u een beter beeld van de sollicitant. Om meer grip te krijgen op het CV van de sollicitant kunt u gebruik maken van de dienstverlening van CVmonitor. Dat is een soort keurmerk van CV’s.

Het gesprek

Ook in het sollicitatiegesprek kunt u te maken krijgen met halve en hele onwaarheden. Transpiratie of een zenuwachtige kandidaat zeggen niets of iemand liegt. U kunt onverwachte vragen stellen over details of stevig doorvragen om te kijken of de sollicitant uit zijn rol schiet. Neem de tijd om het sollicitatiegesprek voor te bereiden en te voeren. Let erop dat een sollicitatiegesprek niet een politieverhoor is. Ga er niet van uit dat de sollicitanten liegen. Stel de kandidaat op zijn gemak. Let op hoe je gaat zitten. Ga bijvoorbeeld schuin naast de sollicitant zitten in plaats van recht tegenover hem of haar. Vraag niet alleen naar feiten uit het CV, maar ook hoe iemand is. Vraag hem hoe hij of zij reageert op negatieve feedback of wat zijn doelen in z’n leven zijn. Hierdoor komt u meer over de persoon te weten en kunt u kijken of de sollicitant past in de organisatie.

 

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: