Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Compensatie bij ontslag van zieke werknemers

De ministerraad heeft onlangs ingestemd met het wetsvoorstel om werkgevers compensatie te geven bij ontslag van zieke werknemers. U krijgt compensatie wanneer u bij ontslag wegens arbeidsongeschiktheid van een werknemer een transitievergoeding moet betalen. De regering vindt het niet redelijk dat een werkgever een transitievergoeding moet betalen na langdurige arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Dit komt tegemoet aan de protesten van werkgevers. Zij maken al veel kosten voor bijvoorbeeld re-integratie van een werknemer of vervanging van een zieke werknemer en dat vinden zij genoeg. Werkgevers moeten hun compensatie bij ontslag van zieke werknemers krijgen uit het Algemeen werkloosheidsfonds. Daar staat dan wel een premieverhoging tegenover.

Verder krijgen werkgevers en werknemersvertegenwoordigers meer ruimte om in de cao af te wijken van de transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. Wel moet ze in de cao ook afspraken maken over voorzieningen die de kans op nieuw werk vergroten.

Als dit wetsvoorstel door de Tweede en Eerste Kamer wordt goed gekeurd dan wordt deze regeling op 1 januari 2018 van kracht. U kunt er dan met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2015 gebruik van maken. Dat kan een meevaller opleveren.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: