Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Het aantal faillissementen stijgt

failliet
Het aantal faillissementen stijgt 2

Het aantal faillissementen is al sinds het begin van de coronacrisis historisch klein, maar het begint wel te stijgen. In de eerste 3 maanden van dit jaar gingen er 488 Nederlandse bedrijven of onderdelen van een bedrijf failliet. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kreeg daarvan 44 procent in de tweede helft van vorig jaar ten minste één coronasteunmaatregel. Een groot deel (39%) had ook belastinguitstel gekregen. Daarnaast stoppen veel bedrijven met hun activiteiten. Zij wachten een faillissement niet af. Dat zijn er in april maar liefst 12.109. Dat is 27% meer dan een jaar eerder.  

Steunmaatregelen

De reden voor het kleine aantal faillissementen vorig jaar is volgens het CBS de coronasteun vanuit de overheid. Bedrijven konden gebruik maken van meerdere maatregelen tegelijk. Dat waren onder andere de NOW-regeling, waarbij de overheid een deel van de loonkosten op zich neemt en de TVL-regeling voor vaste lasten. Ook was er de mogelijkheid om belastinguitstel te krijgen. Het onderzoek van het CBS voedt de kritiek van een aantal economen en instellingen, waaronder het Centraal Planbureau (CPB), dat de coronasteun lang bedrijven in leven heeft gehouden die sowieso niet meer levensvatbaar waren, los van de coronacrisis. De coronasteunmaatregelen werden in april van dit jaar stopgezet. Experts verwachten dat er de komende maanden nog een faillissementsgolf aan zit te komen. Ook zal er bij veel organisaties worden gereorganiseerd. Wilt u hier meer over weten, volg dan de cursus HR en reorganisatie.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: