Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Registratie CO2-uitstoot zakelijk verkeer

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat grote organisaties een norm opgelegd kunnen krijgen om hun woon-werk en zakelijke verkeer schoner te maken. Het doel is de reductie van de CO2-uitstoot. Vanaf 2023 moeten werkgevers met meer dan 100 werknemers de CO2-uitstoot van de reizen van hun personeel gaan registreren. Organisaties moeten de komende jaren gegevens aanleveren over hun woon-werk en zakelijke verkeer. Dat gaat bijvoorbeeld om het aantal gereisde autokilometers, uitgesplitst naar het soort brandstof. Als op basis van de aangeleverde gegevens blijkt dat de CO2-uitstoot voldoende afneemt, dan is een individuele norm per bedrijf niet nodig. Neemt de uitstoot niet genoeg af, dan komt die norm er alsnog. Uiteindelijk moeten de CO2-emissies in 2030 1 Megaton lager zijn. Deze maatregelen gaan per 1 januari 2023 in als de Tweede en Eerste Kamer hiermee instemmen.

Rapporteren

Vanaf 1 januari 2023 rapporteren werkgevers ieder jaar uiterlijk op 30 juni over de werkgerelateerde personenmobiliteit in het voorafgaande kalenderjaar. Daarbij gaat het om woon-werkverkeer en alle zakelijke ritten waarvoor de werknemer een financiële vergoeding ontvangt of waarvoor aan de werknemer een vervoermiddel ter beschikking is gesteld. De werkgever moet gegevens verstrekken over het aantal reizigerskilometers voor woon-werkverkeer en zakelijke mobiliteit, de gebruikte vervoermiddelen en het brandstoftype.

Privacy

Bij het opstellen van de regelgeving was het respecteren van de privacy van werknemers een belangrijke voorwaarde. Zo mogen werkgevers alleen de totalen van de hele organisatie rapporteren. Ook vindt het kabinet het belangrijk dat het rapporteren werkgevers zo weinig mogelijk extra werk oplevert. Daarom worden vooral gegevens gevraagd die werkgevers vaak toch al bijhouden. Zij hoeven de CO2-uitstoot dus niet zelf bij te houden of te berekenen. Voor de rapportage en de berekeningen komt een digitaal platform beschikbaar via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In 2023 kunnen werkgevers op vrijwillige basis gegevens over het werkgebonden personenverkeer registreren.

Maatregelen

Een organisatie kan in eerste instantie zelf bepalen welke maatregelen worden getroffen om aan de emissiegrenswaarde te voldoen. U kunt bijvoorbeeld zorgen voor minder zakelijke reizen. U zet in op meer online vergaderen en/of meer thuiswerken. Hybride werken is dan een oplossing. U kunt ook kiezen voor het stimuleren van de fiets en het openbaar vervoer. Ook kunt u het wagenpark van uw organisatie aanpakken. U kiest voor elektrische auto’s of van kleinere auto’s met een lagere uitstoot. Een combinatie van maatregelen kan natuurlijk ook.

Bron: Rijksoverheid

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: