Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Flexwerk aan banden

Er is nog geen regering maar wel een aanzet tot een regeerakkoord. Mark Rutte en Sigrid Kaag hebben deze zomer een discussiestuk schreven dat bol staat van ambities. Onder andere over de arbeidsmarkt. Als het aan de beide bewindslieden ligt kan deze rekenen op een grondige hervorming.

Door de lasten op arbeid te verlagen, moet het aantrekkelijker worden om werknemers een vast contract aan te bieden. Uitzendwerk is alleen nog toegestaan voor tijdelijk werk en tegen gelijke arbeidsvoorwaarden. Ook wordt er een minimum loon per uur ingevoerd. Er bestaat nu alleen een minimumloon per week of maand, maar dat zegt niet hoeveel uur daarvoor gewerkt moet worden.

Als deze plannen werkelijkheid worden, is dit de derde grootscheepse hervorming van de arbeidsmarkt in zes jaar. Het begon allemaal met de Wet werk en zekerheid (Wwz) in 2015 die als doel had het ontslagrecht sneller, goedkoper en eerlijker te maken en de rechtspositie van flexwerkers te versterken.

In de praktijk kwam hier niet veel van terecht. Op 1 januari lanceerde minister Koolmees van Sociale Zaken de opvolger van de Wwz, de Wet arbeid in Balans (Wab). Doel van deze wet is het herstellen van een aantal fouten uit de Wwz: flex wordt minder flex door het duurder te maken en vast wordt minder vast door het goedkoper te maken. De grootste wijziging was het introduceren van de cumulatiegrond bij ontslag.

Ook de Wab zal het veld moeten ruimen om vaste contracten weer aantrekkelijker te maken om zo werknemers meer zekerheid te bieden. Wilt u meer weten over de laatste ontwikkelingen volg dan de cursus Actualiteiten Arbeidsrecht. In een dag bent u op de hoogte van het laatste nieuws.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: