Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Voor de zomer meer duidelijkheid over Wet DBA

Voor het zomerreces hoopt Staatssecretaris Wiebes werkgevers meer duidelijkheid te kunnen geven over de handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA). De handhaving van de Wet DBA is eind vorig jaar uitgesteld tot minimaal januari 2018. De belangrijkste reden hiervoor is dat de begrippen ‘gezagsverhouding’ en ‘vrije vervanging’ herijkt moeten worden. De ambtelijke werkgroep is hier nu mee bezig, maar heeft nog een aantal maanden nodig. Het rapport hierover wordt naar verwachting binnenkort aan de informateur aangeboden. Zo bleek vorige week uit de Kamerbrief van Wiebes, Staatssecretaris van Financiën.

Na de VAR

In de oude vertrouwde VAR-verklaring waren twee criteria van belang: de gezagsverhouding en het aantal opdrachtgevers. In de nieuwe modelovereenkomst is het criterium het ontbreken van elke gezagsverhouding. Als opdrachtgever mag u dus wel het beoogde eindresultaat vastleggen, maar niet de manier waarop de zzp’er dat doel moet halen. Omdat de term ‘gezagsverhouding’ niet meer aansluit op de huidige arbeidsmarkt, wordt deze opnieuw gedefinieerd.

Handhaving

U heeft alle tijd om te oefenen met modelovereenkomsten, zonder dat u kans loopt op een boete. Al in februari gaf Wiebes aan alleen ‘kwaadwillende’ opdrachtgevers te gaan handhaven. De Belastingdienst heeft tien van deze kwaadwillende opdrachtgevers op het oog. Zij maakten, ten tijde van de VAR, gebruik van opdrachtnemers die feitelijk een dienstbetrekking hadden. De Belastingdienst onderzoekt nu of zij inmiddels hun werkwijze hebben aangepast.

Nieuw kabinet

Hoe het precies zit met de handhaving van de Wet DBA blijft spannend. Dit hangt allemaal af van het nieuwe kabinet. De VVD, de grootste partij van Nederland, laat nog niets los over plannen omtrent de handhaving van de Wet DBA. Wel benadrukt de woordvoerder van de VVD dat het belangrijk is dat ‘het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost.’

Als u meer wilt weten over de Wet DBA dan kunt u de cursus arbeidsrecht van HRM Academy volgen. We praten u dan bij.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: