Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Meer werknemers omgekomen in 2016

Er raken ieder jaar mensen gewond of sterven op hun werk. In 2016 zijn 70 werknemers omgekomen door arbeidsongevallen op het werk. Dat zijn maar liefst 19 dodelijke slachtoffers meer dan in 2015. Het totale aantal arbeidsongevallen steeg ook en kwam vorig jaar uit op 2500. Dit is 14% meer dan in 2015. Deze cijfers komen uit het jaarverslag 2016 van de Inspectie SZW.

De stijging van het aantal arbeidsongevallen heeft verschillende oorzaken. Het komt onder andere door de groei van de economie en de bedrijvigheid. De winst en de groei gaan blijkbaar boven de veiligheid van de werknemers. Ook komt het voor dat tijdelijke werknemers onvoldoende instructies krijgen of zij beheersen het Nederlands onvoldoende. Zorgelijk is ook dat de cijfers maar een deel van de waarheid laten zien. Ongeveer eenderde van de meldingsplichtige arbeidsongevallen werd vorig jaar niet gemeld. Bewust of onbewust. Het aantal ongevallen is daarom waarschijnlijk nog hoger.

De Inspectie SZW ziet de hoogste groeicijfers in ongevallen in de hoogrisico-sectoren. Dat zijn de industrie, de bouw, de handel en het afvalbeheer. Er is sprake van een optelsom van een grotere risicopopulatie, grotere tijdsdruk en onvoldoende snelle beschikbaarheid van de juiste vakmensen. Verder hebben uitzendkrachten een twee keer zo hoge kans op een ongeval dan iemand die in dienst is van de organisatie. Organisaties zouden arbo hoger op de agenda moeten zetten. HR kan een belangrijke bijdrage leveren. Als uw organisatie de arboverplichtingen beter naleeft dan beheerst u ook de arbeidsrisico’s beter. Zorg dat u het nodige aan preventie doet en dat u op de hoogte bent van de arbowetgeving.  Betrek uw werknemers en ondernemingsraad bij het arbobeleid. Dat helpt, zo blijkt uit de monitorrapportage ‘Arbo in Bedrijf 2016’ van de Inspectie SZW. Als u serieus aan de slag wilt volg dan de cursus HR en arbo.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: