Een werkgever mag tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie. Hij mag in de regel geen vragen stellen over de gezondheid, fysieke beperkingen, een medische keuring en het gebruik van medicijnen. Dat is ook het geval tijdens de proeftijd van de werknemer. Dat oordeelde de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) onlangs naar aanleiding van een klacht.
Geen gezondheidsvragen stellen
De klaagster werd tijdens haar proeftijd als manager uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met de nieuwe directeur en een P&O-functionaris. De directeur vroeg haar of zij medicijnen gebruikte. Zij kreeg verder vragen over haar fysieke beperkingen en of ze bereid was om een medische keuring te ondergaan. Enkele dagen na dat gesprek werd de arbeidsovereenkomst met de klaagster beëindigd. De klaagster denkt dat haar ontslag verband houdt met haar fysieke beperkingen.
Bedrijfsarts
De CKA heeft zich hierover gebogen en geeft haar gelijk. Het CKA vindt het aannemelijk dat het antwoord en/of de reactie van klaagster op de gestelde vragen beslissend zijn geweest voor de continuering van het dienstverband na de proeftijd. De aanstellingskeuring mag volgens de CKA niet worden gebruikt als instrument van risicoselectie in het kader van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid van werknemers in de toekomst. Vragen stellen over gezondheid van een sollicitant of werknemer is alleen voorbehouden aan een bedrijfsarts. Het CKA vindt dat het stellen van vragen naar de gezondheidstoestand van de klaagster een keuring. Een werkgever is hiertoe op grond van de Wet op de medische keuringen niet bevoegd.
Meer over deze zaak en het CKA vindt u hier. Als u meer wilt weten over aanstellingskeuringen kunt u hier meer informatie vinden.