Om de pensioenen betaalbaar te houden wil het kabinet het pensioenstelsel grondig veranderen. De AOW leeftijd gaat in stappen omhoog naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. In 2022 is de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. In 2023 blijft de AOW-leeftijd hetzelfde als in 2022. Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op basis van nieuwe cijfers over de levensverwachting van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de levensverwachting minder snel is gestegen dan in voorgaande jaren. Het is voor het eerst sinds 2013 dat de AOW leeftijd niet omhoog gaat.
Goed nieuws
”In de kern is het niet zo goed nieuws. We zien uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de levensverwachting iets achterblijft bij wat we eerder hadden verwacht”, zei Koolmees. “Tegelijkertijd: als je beter naar de cijfers kijkt, zie je dat de levensverwachting wel blijft stijgen de komende jaren en dat is positief nieuws”, aldus de bewindsman. Het besluit heeft volgens hem geen gevolgen voor de overheidsfinanciën.
Vijf jaar van tevoren
Elk jaar wordt gekeken of de AOW leeftijd moet worden verhoogd op basis van de levensverwachting. Dat moet vijf jaar van tevoren worden gemeld om mensen tijdig hierover te informeren. Dan hebben ze tijd om zelf aanvullende maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld extra sparen voor hun (aanvullend) pensioen of om nu alvast een extra verzekering af te sluiten als ze toch eerder willen stoppen met werken.
AOW leeftijd berekenen
Wie wil zien wat op dit moment de leeftijd is waarop hij of zij voor het eerst AOW krijgt, kan daarvoor terecht op rekentools op de site van de Sociale Verzekeringsbank. Als u geboren bent na 30 september 1956 dan is uw exacte AOW-leeftijd nog niet bekend. Deze is minimaal 67 jaar en 3 maanden. U kunt jaarlijks in januari uw AOW leeftijd checken. U weet 5 jaar van te voren wanneer u AOW krijgt. Wilt u meer weten over de nieuwe pensioenwetgeving? Lees dan ons artikel over Wet toekomst pensioenen.