Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Werknemers verzuimen daarom per jaar maar liefst 7 miljoen dagen! Dat is de reden dat er ieder jaar een Week van de werkstress wordt gehouden.
Werkstress kan heel veel verschillende oorzaken hebben en zich manifesteren in even zoveel symptomen. Maar de mensen die er mee te maken kregen, hebben één ding gemeen: als ze er eerder over hadden gesproken met hun omgeving, thuis en op het werk, dan was het waarschijnlijk nooit zo ver gekomen. Daarom is het belangrijk om werkstress bespreekbaar te maken. Daar kan HR een belangrijke rol bij spelen.
- Gebruik de informatie van de Week van de werkstress om de werkstress op de agenda te zetten. Er is een kaart ontwikkeld om dit eenvoudiger te bespreken.
- Kijk of er beleid is geformuleerd om stress tegen te gaan. Als er beleid is, is dat dan meer dan een papieren tijger?
- Inventariseer waar de werkdruk en werkstress het hoogst is en ga ermee aan de slag.
- Zorg ervoor dat werknemers en leidinggevende sneller stress gerelateerde klachten herkennen.
- Ongewenst gedrag levert ook stress op. Bevorder dat werknemers in een veilige omgeving kunnen werken. Zorg voor een luisterend oor en een vertrouwenspersoon. Of richt een (digitaal) prikbord in waar werknemers anoniem hun zorgen kunnen delen.
- Bespreek de werksfeer als dat nodig is. Het Ministerie van SZW heeft een PowerPointpresentatie ontwikkeld voor leidinggevenden.
- Vraag uw werknemers naar hun oplossingen voor werkstress en wat u als werkgever kan doen. Maak hier eventueel een vast moment van in de vorm van een spreekuur.
- Volg de cursus HR en arbo als u hiermee en met de arbeidsomstandigheden aan de slag wilt.