Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Worden zzp’ers nu gewone werknemers?

Veel organisaties maken gebruik van zzp’ers voor een opdracht of voor tijdelijke ondersteuning. Een organisatie wil de zzp’ers vaak geen arbeidsovereenkomst geven, maar meer een opdrachtbevestiging. Is de zzp’er daarmee een ‘gewone’ werknemer? De Hoge Raad heeft op 6 november 2020 aangegeven dat niet het afgesloten contract van belang is, maar de werkelijke aard van de werkzaamheden het uitgangspunt zijn. De Hoge Raad oordeelt dus dat de praktijk op de werkvloer – doet iemand hetzelfde werk als een ‘gewone’ werknemer – bepaalt of er een arbeidsovereenkomst is.

Gevolgen

Deze uitspraak van de Hoge Raad kan enorme gevolgen hebben voor zzp’ers en de organisaties waar zzp’ers werken. Als de praktijk op de werkvloer uitwijst dat voor hen dezelfde afspraken gelden als voor reguliere werknemers, dan kan de rechter dit zien als ‘verkapte werknemers’. De organisatie loopt dan het risico dat hij, wellicht met terugwerkende kracht, extra loonkosten moet betalen en/of een arbeidsovereenkomst moet aanbieden. Betekent dit nu dat een organisatie en een zzp’er geen opdrachtovereenkomsten meer kunnen sluiten? Dat kan wel, maar het hangt van de afspraken met de zzp’er en van de werkzaamheden af. Laat u goed juridisch bijpraten om te kijken wat u met zzp’ers kunt afspreken.

Niet mee eens

De vraag of alle zzp’ers die werkzaamheden uitvoeren voor een organisatie nu werknemers zijn, is pas echt relevant als één van de partijen meent dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dat speelt bijvoorbeeld als de organisatie de samenwerking beëindigt en de zzp’er het daar niet mee eens is en een beroep doet op het ontslagverbod. De rechter moet dan onderzoeken wat partijen hebben afgesproken. Daarnaast zal hij bekijken of deze afspraken voldoen aan de elementen die zijn opgenomen in de wet, namelijk het persoonlijk verrichten van arbeid tegen loon onder het gezag van de werkgever. Het laatste woord is hier vast nog niet over gesproken.

Meer informatie

Wilt u gerechtelijke uitspraken kunnen nalezen, kijk dan hier.  Als u meer wilt weten over het arbeidsrecht en wanneer een zzp’er een gewone werknemer is, volg dan de cursus over de actualiteiten van het arbeidsrecht.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: