Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Ziekteverzuim: Vrouwen en ouderen verzuimen meer

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft met TNO onderzoek gedaan naar verzuim. Een opvallende conclusie is dat vrouwen meer wegens ziekte verzuimen dan mannen. Vooral bij vrouwen van 25 tot 35-jaar is het verzuim twee keer zo hoog als bij mannen van dezelfde leeftijdsgroep. Mannen van die leeftijd hadden in 2016 een ziekteverzuimpercentage van 2,2% en vrouwen van 4,3%. Dat betekent dan vrouwen van de 100 werkdagen er 4,3 verzuimden. Dat  is voor een deel te verklaren door ziektegevallen tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

Verzuim ouderen

Naast vrouwen verzuimen ouderen meer. Hoe ouder de werknemer hoe meer dagen hij/zij verzuimt. Werknemers tussen de 55 en 65 hebben een ziekteverzuim van tegen de 6 procent. Dat gaat voor zowel mannen als vrouwen op. Oudere werknemers hebben vaak last van hun nek, gewrichten of rug of van hart- en vaatziekten. Als jongeren zich ziek melden is het relatief vaak vanwege astma of migraine.

Langer ziek

Ouderen zijn vaak langer ziek. Bij de 55 tot 65-jarigen is ruim 20 procent van alle ziekmeldingen voor twintig dagen of langer. In het onderzoek is geen rekening gehouden met de specifieke werksituatie, zoals de bedrijfstak waarin mensen werken en de fysieke en mentale belasting waaraan ze blootstaan. Volgens het CBS blijkt uit eerder onderzoek dat er ook met doorberekening van die effecten een duidelijk verschil blijft bestaan in het ziekteverzuim tussen mannen en vrouwen.

Wilt u meer weten over de ziektecijfers? Kijk dan naar de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: