Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

HR vaak niet op de hoogte van privacyregels

Uit het onderzoek ‘HR Trends 2017-2018’ blijkt dat HR vaak niet op de hoogte is van privacyregels. Bijna een op de tien HR-professionals (8%) weet bijvoorbeeld niet dat de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) sinds de invoering van de meldplicht datalekken een grotere rol is gaan spelen binnen HR. HR-professionals hebben nu al niet veel aandacht voor de thema’s privacy en databeveiliging en verwachten zelfs dat deze nog lager op de prioriteitenlijst komen volgend jaar. Zo blijkt uit ‘HR Trends 2017-2018’, een onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 1.000 Nederlandse HR-professionals.

Prioriteitenlijst

“HR-afdelingen beschikken over zeer gevoelige personeelsinformatie. Juist zij zouden daarom als een van de eerste in de organisatie op de hoogte moeten zijn van nieuwe privacy- en datawetgeving en daar direct naar moeten handelen,” zegt Hans van der Spek, van Berenschot. “Daarbij is het verontrustend dat privacy en databeveiliging naar verwachting ook in 2018 niet stijgt op het prioriteitenlijstje, aangezien op 25 mei 2018 de Europese privacy richtlijn van kracht wordt.”

Grotere rol wet

HR-professionals verschillen van mening over de impact van de Wet bescherming persoonsgegevens op hun dagelijkse werk. Voor 43% is de wet geen grotere rol gaan spelen, bij 49% wel. Met name bij het vastleggen van ziekteverzuim (33%), het uitwisselen van gegevens met andere organisaties (27%) en het werving- en selectieproces (20%) heeft de wet volgens die laatste groep een steeds grotere betekenis.

“Bij HR-afdelingen waar de Wbp meer invloed heeft gekregen, zien we dat dit het gehele HR-spectrum raakt en daarmee ook alle HR-systemen en -processen. Het aanpassen van bepaalde processen is een logisch gevolg. Dat vraagt om een andere mindset bij HR,” aldus Van der Spek.

Meer aandacht

Organisaties met maximaal 50 medewerkers geven meer prioriteit aan privacy en databeveiliging dan grotere organisaties. Vooral de medewerkers personeelszaken en HR Business partners geven het thema meer aandacht. HR-managers en HR-directeuren hechten in verhouding minder belang aan het onderwerp.

Salarisadministrateurs

In een aanvullend onderzoek van Berenschot onder salarisadministrateurs geeft ruim één op de vijf aan geen procedure te hebben die voorschrijft hoe er moet worden omgegaan met datalekken. Nog eens 19% geeft aan geheel onbekend te zijn met een dergelijke procedure. Als u meer wilt weten over privacy volg dan de eendaagse cursus Omgaan met privacy van HRM Academy. U kunt dan tijdig inspelen op de komende wetswijziging.

Bronnen: Performa en ADP

 

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: