De University of California kwam met opvallend nieuws. De onderzoekers concludeerden dat hoe langer werknemers in dienst zijn van een organisatie, hoe meer hun vertrouwen in de werkgever afneemt. Dat komt volgens de onderzoekers doordat bedrijven vaak een soort van achterkamertjes politiek hanteren. Essentiele informatie wordt niet gedeeld en daar komen de meer ervaren werknemers achter. Zij verliezen zo het vertrouwen.
Openheid
Veel bedrijven uit het onderzoek zijn dus niet open en transparant. Zij zijn dat bijvoorbeeld niet over de wijze waarop het eigen beleid en de interne regels worden gehandhaafd. Het is voor vele werknemers niet duidelijk wat er gebeurt als een werknemer een klacht indient. Ook als een werknemer de regels overtreedt, blijft dat vaak verborgen voor de rest van de organisatie. Het argument is dan vaak dat werknemers hun recht op privacy hebben. De kans is echter aanwezig dat werknemers hierin meegaan. Zij zijn dan ook niet open en essentiële informatie wordt niet gedeeld. Dat is niet in het belang van de organisatie. Door meer openheid worden de regels bovendien eerlijker toegepast.
HR
De onderzoekers van de University of California vinden dat HR hier wat mee kan doen. U kunt kijken naar uw eigen regels. HR-professionals kunnen verder lessen leren uit het onderzoek. Ervaren werknemers kunnen hun eigen ervaringen doorgeven aan de nieuwe werknemers en dat is niet van belang. Besteed in het medewerkerstevredenheidsonderzoek bijvoorbeeld een paar vragen aan openheid en vertrouwen. Bespreek de uitkomsten met het management en de OR. Wees niet terughoudend om deze informatie te delen.