Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Raad voor de rechtspraak kritisch op wetsvoorstel zieke werknemers

De Raad voor de Rechtspraak heeft forse kritiek op het wetsvoorstel waarbij kleine en middelgrote werkgevers voortaan al na één jaar langdurig zieke werknemers mogen vervangen. Deze werkgevers zijn veel eerder gebaat bij een verkorting van de loondoorbetalingsplicht (van twee naar een jaar), dan bij duidelijkheid van snellere vervanging. Ook ziet de Raad geen enkel voordeel voor de werknemers. Dat staat in een advies van de Raad voor de Rechtspraak van 8 januari 2024.

De Raad beoordeelt of nieuwe wetten juridisch uitvoerbaar zijn en niet leiden tot veel rechtszaken. En dat laatste verwacht de Raad juist wel: veel conflicten tussen werkgever en werknemer over de re-integratie-inspanningen van de werkgever die een vroeg verzoek doet tot afsluiting van het eerste spoor, wat niet bijdraagt aan een succesvolle re-integratie. De Raad voorziet dat veel van dit soort conflicten leiden tot complexe gerechtelijke procedures. Daarom adviseert de Raad het huidige wetsvoorstel niet zo in te dienen.

Rol HR bij zieke werknemers

Als HR-professional ben je verantwoordelijk voor het in kaart brengen van arbeidsrisico’s en het ontwikkelen van beleid voor een veilige en gezonde werkomgeving. HR kan een grote rol spelen bij het ziekteverzuim en verzuimbeleid.

  • HR-medewerkers kunnen duurzame inzetbaarheid bij werknemers stimuleren. Dat doe je bijvoorbeeld door: door de arbeidsrisico’s goed in kaart te brengen, te werken aan gezonde arbeidsomstandigheden en trainingen en opleidingen aan te bieden waardoor ze zich kunnen ontwikkelen en meer werkvariatie hebben. Bevlogen medewerkers hebben minder snel last van werkstress.
  • Een open sfeer waarin medewerkers elkaar helpen en de leidinggevende een coachende rol speelt, zorgt ervoor dat medewerkers zich ondersteund voelen.
  • Verder is het een idee om de verzuimdrempel te vergroten door financiële prikkels. Bijvoorbeeld door het invoeren van wachtdagen, het aanbieden van financiële voordelen aan medewerkers die zich een periode niet ziekmelden of het aanvragen van ziekteverzuimverlof, waarbij een medewerker toestemming aan zijn leidinggevende moet vragen om wegens ziekte geen werk te hoeven verrichten.
Meer weten

Wilt u het ziekteverzuim verlagen en daarmee geld besparen? Volg de training Ziekteverzuim en re-integratie en u weet hoe u aan de slag kunt. Meer informatie over deze 1-daagse training vindt u hier.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: