Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Kabinet wil schijnzelfstandigheid in zorg en welzijn aanpakken

Het aantal (schijn)zelfstandigen in de zorg, het onderwijs, de kinderopvang en de cultuursector is de afgelopen jaren enorm gestegen. Dit leidt tot kwaliteitsrisico’s, stijgende zzp-kosten en toenemende werkdruk voor de gewone werknemers, die de roostergaten moeten opvullen die de zzp’ers niet willen. Het kabinet wil daarom meer gewone arbeidscontracten en schijnzelfstandigheid stevig aanpakken. Dat staat in een brief van de minister van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer van 24 januari 2024.

Schijnzelfstandigheid beëindigen

Het moet aantrekkelijker worden om in loondienst te werken en niet meer als zzp’er. Dat kan door werknemers voorrang te geven bij inroostering, en de gaten op te laten vullen door zzp’ers. Of – als er toch iemand ingehuurd moet worden – gebruik te maken van regionale flexpools. Tot slot zouden medewerkers die overwegen zzp’er te worden met betere voorlichting bewust gemaakt moeten worden van de risico’s en verantwoordelijkheden die horen bij het zelfstandig ondernemerschap. Het is de bedoeling dat schijnzelfstandigheid dan afneemt.

Bron: Performa HR

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: