Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Werknemers laten jaarlijks meer dan 1,5 miljard aan opleidingsbudget liggen

Nederlandse werknemers laten gezamenlijk jaarlijks meer dan 1,5 miljard euro aan opleidingsbudget liggen. Hoewel werkgevers volop opleidingsbudgetten beschikbaar stellen, wordt slechts 55 procent van het totaalbedrag door werknemers gebruikt. En dit blijft een paar jaar liggen, voordat het terug de bedrijfskas in gaat. Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN naar het opleidingsbeleid van Nederlandse werkgevers.

Weinig aandacht voor opleidingsbudget door werkdruk

Hoe kan dit gebeuren? Volgens Eefje Brul van AWVN is tijdsgebrek door werkdruk de grootste boosdoener. Hierdoor wordt er te weinig onderzocht welke opleidingen interessant zijn en worden werknemers te weinig gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen. Verder vinden werknemers het volgens Brul moeilijk om een specifieke opleiding of richting te kiezen. Werkgevers en leidinggevenden kunnen hier verandering in brengen door bij te springen en een adviserende rol te spelen. Zij weten immers welke veranderingen eraan komen in een organisatie en hoe werknemers hier een positieve bijdrage aan kunnen leveren. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste werkgevers een bedrag van tussen de 500 en 1000 euro per werknemer beschikbaar stellen. Ongeveer 75 procent van de 8,1 miljoen werkenden in Nederland heeft elk jaar een gemiddeld opleidingsbudget van 700 euro

Duurzame inzetbaarheid

Volgens AWVN is de huidige situatie zorgelijk, omdat het gevolgen heeft voor de inzetbaarheid van werknemers. Dit geldt zeker voor mensen die fysiek zwaar werk doen en dit niet altijd kunnen blijven doen. In de recent gepubliceerde eindevaluatie van het cao-jaar 2023 concludeerde de AWVN al dat het cao-overleg de afgelopen periode te veel gefocust was op loon en te weinig het opleidingsbeleid. Werkgevers kunnen meer animo creëren voor cursussen of opleidingen door werknemers te wijzen op wat er mogelijk is en bijvoorbeeld iemand die een cursus of opleiding heeft gedaan een ambassadeursrol te geven, zodat hij anderen kan inspireren.

Meer weten over hoe je je als HR-professional kan blijven ontwikkelen? Bekijk hier ons gevarieerde cursusaanbod.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: