Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Een verplicht vrouwenquotum van 30%

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd om minimaal 30% van de raden van commissarissen (rvc’s) bij beursgenoteerde bedrijven uit vrouwen te laten bestaan. Hierdoor zal de diversiteit toenemen en wordt het old-boysnetwerk doorbroken. Nog niet eens de helft van de bedrijven heeft 30% vrouwen in de top. Er moet nog veel veranderen. De bedoeling was in eerste instantie dat bedrijven dit zelf zouden oppakken, maar het streefcijfer werd niet gehaald. Daarom grijpt de overheid nu in.

De stemming komt voort uit het  advies van de Sociaal Economische Raad (SER). De Tweede Kamer wil dat het kabinet het advies van de SER volledig overneemt. De volgende stap is dat het kabinet nu maatregelen gaat uitwerken. Waarschijnlijk gaan deze maatregelen begin 2021 in.

Sancties

Als het aandeel vrouwen niet wordt gehaald, dan volgt er een sanctie. Deze houdt in dat een raad van commissarissen die niet voor 30% uit vrouwen bestaat, geen man mag aannemen bij een vrijgekomen positie. De vacature blijft openstaan totdat er een geschikte vrouw is gevonden. Het bindend vrouwenquotum zal gelden voor de grote beursgenoteerde bedrijven in Nederland.

Ambities

De SER wil een stap verder.  Naast een vrouwenquotum voor de commissarissen bij de grootste bedrijven, wil de SER ook ambitieuze streefcijfers voor de subtop van de bedrijven. Dat is een groep van zo’n vijfduizend ondernemingen. Daar heeft nog geen 10% voldoende vrouwen (30%) in de top. Bedrijven moeten met concrete plannen komen om te laten zien hoe zij die doelen willen halen en moeten daar open over communiceren. Ook op het gebied van culturele diversiteit blijft Nederland achter. De werkloosheid onder mensen met een niet-westerse migratieachtergrond is ongeveer drie keer zo hoog als onder mensen zonder migratieachtergrond. De Kamer vraagt het kabinet nu om een plan van aanpak voor de uitvoering van het SER-advies.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: