Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Vertrouwenspersoon regelmatig teruggefloten door werkgever

Uit een enquête in opdracht van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) en onderzoeksprogramma De Monitor blijkt dat maar liefst één op de tien interne vertrouwenspersonen wel eens is teruggefloten door zijn of haar werkgever. Dit gebeurde  nadat de vertrouwenspersoon zich had ingezet voor een slachtoffer van seksuele intimidatie. Het percentage is nog hoger bij externe vertrouwenspersonen. Voor vertrouwenspersonen die buiten de organisatie werken, is dat percentrage maar liefst 23%. Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim 80% van de vertrouwenspersonen wil dat hun rechtspositie in de wet wordt verstevigd. HR kan ook een steentje bijdragen door vertrouwenspersonen te ondersteunen en ruimte te geven om hun werk te doen.
Betere rechtspositie

Een betere rechtspositie zorgt er volgens het LVV voor dat vertrouwenspersonen slachtoffers beter kunnen helpen. Ze hoeven dan minder bang te zijn om hun baan kwijt te raken. Volgens het LVV heeft één op de zes werknemers last van pestende of opdringerige collega’s. Een vertrouwenspersoon kan dan een belangrijke rol vervullen. De Tweede Kamer wil dat er ook iets gebeurt. De Kamer roept het kabinet op de rol en positie van vertrouwenspersonen te versterken. De Kamer pleit verder voor een landelijke gedragscode voor bedrijven over onder meer seksuele intimidatie. Een kamermeerderheid vraagt het kabinet te onderzoeken of zo’n algemene code haalbaar en wenselijk is. Zo lang er nog geen landelijke code is kan HR ervoor pleiten om een eigen gedragscode te ontwikkelen. Ook kan het de vertrouwenspersoon steunen in zijn werk.

De regeringspartijen CDA en D66 wijzen erop dat bedrijven vaak eigen gedragscodes kennen met verschillende interpretaties van seksuele intimidatie. Werkgevers en leidinggevenden weten ook niet altijd hoe ze ermee moeten omgaan. Meer informatie over vertrouwenspersonen vindt u hier.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: