Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Zoeken

De vaste reiskostenvergoeding vervalt steeds vaker

De vaste reiskostenvergoeding van werkenden staat bij veel organisaties ter discussie. Medewerkers werken sinds de coronacrisis meer thuis en komen minder op kantoor.  Een vijfde van de organisaties in Nederland heeft al afscheid genomen van de vaste reiskostenvergoeding, blijkt uit onderzoek. Dat betekent dat ze de vaste reiskostenvergoeding van 0,19 cent per gereisde kilometer kwijt kunnen raken. Op jaarbasis is dat een flink bedrag. Het is voor medewerkers een tegenvaller als dat wegvalt.

Tot 1 oktober

Veel werkgevers maken gebruik van de zogeheten praktische regeling om reiskosten uit te betalen. Voor woon-werkverkeer wordt daarmee standaard 19 cent per kilometer uitbetaald voor 214 reisdagen. Dat zijn de werkdagen van een vijfdaagse werkweek. De vakantiedagen zijn hier van af getrokken. Volgens de wet mag de vaste reiskostenvergoeding maximaal 6 weken worden doorbetaald als iemand de berekende kilometers niet meer maakt. Demissionair minister Wouter Koolmees gaf aan dat nog tot 1 oktober 2021 de vaste reiskosten onbelast mogen worden doorbetaald.

Wetswijziging

Het is de vraag wat er daarna gebeurt. De vaste, onbelaste reiskostenvergoeding past niet  goed bij het hybride werken. De kans is groot dat er een wetwijziging komt. Sommige bedrijven wachten niet tot de overheid een knoop doorhakt over de vaste reiskostenvergoeding. Volgens onderzoek van Visma|Raet is 19% van de Nederlandse ondernemers per 1 januari 2021 al gestopt met een vaste reiskostenvergoeding. De werkgever is niet wettelijk verplicht om een reiskostenvergoeding te betalen. Het hangt van de cao of uw arbeidsvoorwaardenpakket af of een medewerker een vergoeding krijgt.

Thuiswerkvergoeding

De werkgever kan in plaats van een reiskostenvergoeding ook een thuiswerkvergoeding geven. Die is meestal belast. Als de werkgever de thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag betaalt (de norm van het NIBUD) dan raakt de medewerker ongeveer de helft kwijt aan belastingen. Organisaties kunnen de thuiswerkvergoeding wel onbelast uitbetalen via de werkkostenregeling, maar dat budget is maar beperkt. Als een werkgever dit gebruikt voor thuiswerken dan kan hij geen andere vergoedingen geven.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: