Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

VAR wordt DBA

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) vervangt de VAR per 1 mei 2016. Dat heeft grote gevolgen als u personeel inhuurt. In plaats van de VAR kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers gaan werken met voorbeeldovereenkomsten en modelovereenkomsten van de Belastingdienst. Opdrachtgever en opdrachtnemer worden na inwerkingtreding van de wet DBA gezamenlijk verantwoordelijk gemaakt voor controle op de (fiscale) beoordeling van de arbeidsrelatie. Dat betekent dat niet alleen de opdrachtnemer, maar ook de opdrachtgever moet opletten wat u afspreekt met opdrachtnemers. Het moet voor de Belastingdienst duidelijk zijn dat de opdrachtnemer niet bij u in dienst is. De bedoeling was dat u tot 1 mei 2017 de tijd heeft om de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) goed te implementeren. Inmiddels is er zo veel kritiek gekomen op de Wet DBA dat Staatssecretaris Wiebes heeft aangegeven dat de handhaving wordt uitgesteld tot 2018. De bedoeling is om eerst de onduidelijkheden weg te nemen.

Modelovereenkomsten

De Belastingdienst heeft veel verschillende modelovereenkomsten opgesteld. Er komen er nog meer bij. U kunt deze overeenkomsten gebruiken als het werk onder dezelfde voorwaarden wordt uitgevoerd. Zolang de opdrachtgever en de opdrachtnemer werken volgens één van de overeenkomsten weet u zeker dat u geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen. Daarom is het handig om een zo’n overeenkomst te gebruiken, maar dat is niet verplicht. U kunt ook zelf afspraken maken. Wilt u uw overeenkomst bij de Belastingdienst laten toetsen dan is dat mogelijk. Legt u de overeenkomst niet aan de Belastingdienst voor, dan moet de opdrachtgever zelf bepalen of hij wel of geen loonheffingen moet betalen.

Meer informatie

Op de website van de Belastingdienst vindt u het overzicht van Modelovereenkomsten. Wilt u precies weten wat de gevolgen zijn van het verdwijnen van de VAR, schrijft u zich dan in voor de cursus arbeidsrecht

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: