Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Stel een meldregeling voor misstanden op

Regelmatig staan klokkenluiders in de publiciteit. Zij melden misstanden met een maatschappelijk belang. Zij kwamen regelmatig in de problemen, omdat zij de misstanden naar buiten brachten. Dit was aanleiding voor de Tweede Kamer om te komen tot de Wet Huis voor Klokkenluiders, die de meldmogelijkheden en de bescherming van werknemers verbetert. Inmiddels is de Eerste Kamer akkoord en kunt u aan de slag met een meldregeling voor uw organisatie. Vergeet niet de OR te betrekken, want die krijgt instemmingsrecht bij de meldregeling voor misstanden.

Als u denkt dat u voldoende heeft aan een bestaande klachtenregeling dan heeft u het mis. Een meldregeling voor misstanden gaat verder dan een klachtenregeling. Zo’n (interne) klachtregeling gaat vooral om klachten in de directe omgeving van de werknemer. Klachten over pesten en seksuele intimidatie bijvoorbeeld. De nieuwe meldregeling is uitgebreider. De Wet Huis voor Klokkenluiders richt zich op misstanden met een maatschappelijk belang zoals fraude of het nemen van besluiten die gevaar vormen voor het milieu of de volksgezondheid.

Opstellen meldregeling misstanden

Organisaties van meer dan 50 werknemers moeten verplicht een interne meldregeling voor misstanden opstellen. De OR heeft dan instemmingsrecht. Dit wordt geregeld in een nieuw artikel in de Wet op de ondernemingsraden (artikel 27 lid 1m). De nieuwe wetgeving gaat op 1 juli 2016 in.

Meer informatie

Meer informatie over de nieuwe wetgeving en een modelregeling is te vinden bij Het Huis voor Klokkenluiders. Kijk daar voor een handig informatiepakket .

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: