Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

27% thuiswerkers wordt gevraagd naar kantoor te gaan

Bij 27% van de mensen die thuis kunnen werken, vraagt de werkgever om toch naar kantoor te komen. Daarnaast gaat 42% sowieso nog steeds (gedeeltelijk) naar kantoor. Dit blijkt uit onderzoek van het CNV.  Hierdoor is het veel drukker op de wegen dan je zou verwachten. ‘Terwijl we met man en macht het virus proberen te bestrijden en de Britse coronavariant als een dreiging op ons afkomt, gaat een groot deel van de thuiswerkers nog steeds vaak naar kantoor. Thuiswerken is echter een quick-win om het virus te verslaan,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. ‘We roepen iedereen op om hierin verantwoordelijkheid te nemen: werkgevers en werknemers. Werk echt zoveel mogelijk thuis.’

Fysieke klachten

Een probleem is dat thuiswerken voor veel werknemers niet ideaal is. 45% beschikt thuis nog altijd niet over een arbo-verantwoorde werkplek en 38% heeft sinds het thuiswerken meer last van fysieke klachten (schouder, nek, arm). Meer dan de helft (54%) maakt voor het thuiswerken kosten die niet worden vergoed door de werkgever. Hier kan de werkgever iets aan doen. Thuiswerkmiddelen en de thuiswerkvergoeding zal het komend jaar in veel cao-onderhandelingen terugkomen.

Ziekteverzuim

Fortuin: ‘Werkgevers zijn verantwoordelijk om de juiste middelen aan te reiken om optimaal thuis te kunnen werken. Zowel mentaal als fysiek gaat dit in ongeveer de helft van de gevallen mis. Het ziekteverzuim was in 2020 hoger dan ooit, als we zo doorgaan verbreken we in 2021 dat record. Thuiswerkers dreigen uit te vallen door psychische en mentale klachten.’

Calamiteitenfonds

De lockdown brengt steeds meer ouders in de problemen. Zeker nu de scholen nog langer dicht blijven. Vooral alleenstaande ouders hebben het zwaar.  Veel werknemers nemen vakantiedagen op om goed voor de kinderen te zorgen. De dagen gaan zo snel op. bovendien hebben de ouders ze straks ook hard nodig om bij te komen als de coronacrisis voorbij is.  Vakbond CNV wil dat zij extra vrije dagen kunnen opnemen, te betalen uit een nieuw op te richten calamiteitenfonds.

Bron: CNV

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: