Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Waar moet u rekening mee houden bij vaccinatie

Op 6 januari 2021 is het vaccineren tegen het coronavirus gestart. In eerste instantie krijgen de zorgmedewerkers het coronavaccin. Daarna komen andere medewerkers aan de beurt.  Werkgevers hebben er belang bij dat hun medewerkers worden gevaccineerd, omdat dat de veiligheid op de werkvloer vergroot.  Werkgevers hebben immers de wettelijke plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Wat mag u van uw medewerkers verwachten en eisen als het gaat om vaccinatie tegen het coronavirus?

Verplicht

Als werkgever kunt u niet medewerkers verplichten om mee te doen met de vaccinatie. Er  is in Nederland geen vaccinatieplicht. Het al dan niet laten vaccineren is voor iedereen een vrije keuze, die niet kan worden beperkt. Als iemand zich niet wil laten vaccineren dan kunt u daar weinig aan doen. U kunt iemand ook niet eenvoudig ontslaan of arbeidsvoorwaardelijke maatregelen nemen. Als de medewerker zijn functie zonder vaccinatie niet meer kan uitoefenen of een gevaar is voor anderen kunt u iets doen. Dit is vaak lastig aan te tonen. Als u toch iemand wilt ontslaan dan is het verstandig om dit juridisch goed uit te zoeken.

Promoten

We kunnen het coronavirus alleen onder controle krijgen door een hoge vaccinatiegraad. Het is van belang dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Benadruk als werkgever het belang van vaccinatie. Ga met hen in gesprek als zij twijfels of zorgen hebben op dit punt. Als u uw medewerkers wilt aanmoedigen om zich te laten vaccineren, kunt u overwegen om een vaccinatie die buiten werktijd plaatsvindt, als werktijd aan te merken. Wel moet u er rekening mee houden dat, ook bij de vergoeding van reiskosten, direct of indirect registreren van de vaccinatie op grond van de privacywetgeving niet is toegestaan.

Privacy

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verbiedt de verwerking van bijzondere persoonsgegevens, waaronder gezondheidsgegevens. U mag als werkgever aan uw werknemers niet vragen of zij zich willen laten vaccineren, of dat zij dat al hebben gedaan. Als u het toch vraagt, dan is de medewerker niet verplicht om antwoord te geven. De medewerker mag natuurlijk zelf wel vertellen of hij het vaccin heeft gehad, maar u mag als werkgever deze gegevens niet registreren.

Vaccin aankopen

Als u vindt dat de vaccinatie van uw medewerkers te lang duurt dan is het niet mogelijk om zelf het vaccin aan te schaffen. Het is ook niet mogelijk om te zorgen dat uw medewerkers bij voorrang worden gevaccineerd. De overheid koopt en bepaalt wie er het eerste wordt gevaccineerd. Meer informatie over de vaccinatie vindt u op de website van de Rijksoverheid

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: