Werknemers verwachten na corona twee keer zoveel thuis te werken als voorheen. Toch zal veelal de meeste werktijd op kantoor doorgebracht worden. Onderzoek naar de relatie tussen thuis werken en productiviteit heeft uitgewezen dat gedeeltelijk thuiswerken de productiviteit kan verhogen. Voor de coronacrisis was het gemiddeld aantal uren dat werknemers thuiswerken 4 uur per week. De verwachting is dat werknemers na de coronacrisis gemiddeld acht uur per week thuiswerken.
In sectoren als de zakelijke dienstverlening en de financiële sector neemt het aandeel thuiswerken per week met 41% een nog grotere vlucht. Bij de overheid ligt dit percentage op 35%. Dat blijkt uit een enquête van het Centraal Planbureau onder 3.000 werkenden.
Meer thuiswerken heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld kantoorinrichting en het mobiliteitsbeleid van organisaties. De verwachting is dat er na de pandemie meer kantoorpanden leeg komen te staan en dat het mobiliteitsbeleid van bedrijven een andere invulling krijgt.
Thuiswerken is niet altijd een goede oplossing. Niet iedere functie is geschikt voor thuiswerken. Ook kan niet iedere medewerker goed thuis werken. Medewerkers hebben geen geschikte ruimte of een slechte internetverbinding. Evalueer na de coronacrisis het thuiswerk. Kijk daarom goed hoeveel thuis- en kantoorwerk gewenst is.