Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Werkgevers nemen onvoldoende coronamaatregelen

Veel werknemers zijn niet tevreden over de coronamaatregelen van hun baas. Dat blijkt uit een onderzoek van zowel vakbond CNV als FNV. Maar liefst 65% van de werknemers op de werkvloer is bang om corona op te lopen en 45% vindt dat zijn werkgever onvoldoende coronamaatregelen neemt. Er wordt onvoldoende afstand gehouden en werkgevers vinden regelmatig dat werknemers moeten komen werken, ook bij milde klachten. Dit is opvallend, omdat het werk één van de belangrijkste plekken voor de verspreiding van corona is.

Een oplossing om besmetting van corona tegen te gaan is thuiswerken, maar niet iedereen kan thuiswerken. Er zijn voorbeelden te over, denk maar aan buschauffeurs, productiemedewerkers, zorgpersoneel, supermarktmedewerkers, pakketbezorgers en beveiligers. Zij staan in de frontlinie om Nederland door de crisis te helpen en lopen door hun werk een verhoogd risico op besmetting. Volgens FNV-vicevoorzitter Kitty Jong raakt bijna 18% van de mensen besmet op de werkvloer.

‘Dit zijn zorgelijke uitkomsten’, aldus Piet Fortuin, voorzitter van CNV. ‘Het is onbestaanbaar dat we al tien maanden in deze crisis zitten, maar miljoenen Nederlanders zich nog steeds onveilig voelen op het werk. Fortuin pleit voor vaker en onaangekondigd controleren door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en beboeten als de veiligheid niet op orde is. Daarnaast moeten werknemers die zich onveilig voelen zich melden bij de Inspectie SZW. De inspectie kan de klachten beoordelen, maar kan ook op de RI&E letten. Is deze al aangepast aan de nieuwe gevaren op de werkvloer?

De angst voor besmetting is toegenomen van 62% naar 65%. Dit komt waarschijnlijk door de opkomst van de nieuwe varianten van het virus. Kitty Jong van het FNV pleit voor een stevigere aanpak van de overheid, want opnieuw is volgens haar gebleken dat je een veilige en gezonde werkplek niet aan werkgevers kan overlaten.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: