Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Zoeken

Steeds vaker ontslag door sociale media

Het aantal werknemers dat wordt ontslagen door het gebruik van sociale media neemt toe. Bij de DAS was dit in 2014 al 10% van de ontslagzaken. Dat is inmiddels veel meer. Dat komt doordat het gebruik van social media toeneemt en de grens tussen werk en privé steeds meer gaat vervagen. Mensen kunnen door het gebruik van hun smartphone eenvoudig gebruik maken van Facebook, Instagram en Twitter. Wat veel werknemers zich niet realiseren is dat de werkgever meekijkt of een bedrijfsrecherchebureau laat kijken.

Ontslag door sociale media

Meestal zijn social media openbaar toegankelijk en dat heeft gevolgen voor werknemers. Werkgevers screenen bijvoorbeeld sollicitanten of komen erachter dat werknemers bedrijfsgevoelige, belastende of kwetsende berichten posten over de werkgever. De gemeente Doetinchem beëindigde onlangs het contract met een medewerker toen de werkgever erachter kwam dat de werknemer discriminerende opmerkingen op Facebook had gemaakt. Ook wanneer een werknemer onder werktijd veel tijd doorbrengt op sociale media kan dat een geldige reden zijn voor ontslag. Het gaat dan meer om het functioneren van de werknemer.

Grove beledigingen

Toch is niet elke kritische uiting over de werkgever een reden voor ontslag. Een rechtbank oordeelde bijvoorbeeld dat een werknemer die zijn werkgever ‘dief’ noemde niet automatisch ontslagen kan worden. Er is vrijheid van meningsuiting. De grens ligt bij grove beledigingen, maar dat is rekbaar. Je zou kunnen zeggen dat als een werknemer ernstig in strijd handelt met het goed werknemerschap ontslagen kan worden. Vraag om juridisch advies als u iemand wil ontslaan op grond van het gebruik van social media.

Gedragscode

Het meest eenvoudige zou zijn om het gebruik van social media te verbieden, maar dat mag niet. Ontslag wordt eenvoudiger als u een duidelijke gedragscode heeft voor werknemers die gebruik maken van social media. Zet daarin ook dat niet werkgerelateerde daaronder kunnen vallen. Als iemand discriminerende uitlatingen doet dan heeft dat soms geen directe betrekking op het werk, maar het kan wel afstralen op de werkgever. Als een dergelijke code deel uitmaakt van een personeelshandboek dan kunt hem eenvoudiger op staande voet ontslaan. dat wordt nog makkelijker als de werknemer ervoor heeft getekend. Een overtreding van de gedragscode is dan contractbreuk.

Ontslag op staande voet

Bij een ontslag op staande voet ontslaat u de werknemer per direct. U mag dat alleen doen als er een ‘dringende reden’ is voor het ontslag. Dringende redenen zijn bijvoorbeeld diefstal, openbaar maken van bedrijfsgeheimen, verduistering, bedrog, bedreiging, geweld en hardnekkige werkweigering.  U moet de dringende reden aan de werknemer laten weten als u hem ontslaat. De werknemer kan vervolgens zijn ontslag binnen 2 maanden aanvechten bij de rechter. Die moet dan beoordelen of de handelswijze van de werknemer zo ernstig is dat hij terecht op staande voet is ontslagen. Van belang is of de werknemer eerder is gewaarschuwd of dat er in het arbeidscontract of personeelshandboek iets is opgenomen over het gebruik van sociale media. Hierdoor had de werknemer kunnen weten dat hij voorzichtig moet zijn met het gebruik van sociale media.

Wilt u meer weten over het ontslagrecht, volg dan de cursus over de Wet Werk en Zekerheid. In één dag bent u helemaal op de hoogte.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: