Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Steeds meer werknemers willen staken

De laatste tijd horen we steeds vaker dat er wordt gestaakt. Was het voorheen vooral het openbaar vervoer waar de werknemers het werk neerlegden, nu komen stakingen in allerlei verschillende sectoren voor. Uit onderzoek van het CNV blijkt dat 1 op de 3 werkenden voor het eerst in hun leven bereid is om te staken. Maar liefst 40% zou het werk voor langere tijd neer willen leggen. En 56% vindt het een goede zaak dat er nu meer wordt gestaakt.

medewerkers staken
Meer stakingen
Oorzaak

Door de sterk gestegen prijzen in de winkel willen meer werknemers staken. Ook de successen van sommige stakingen zorgen ervoor dat werknemers bereid zijn om het werk neer te leggen. Ook zitten werkenden financieel in de knel, blijkt uit het onderzoek. Bijna 1 op de 5 ondervraagden kan momenteel moeilijk rondkomen. Ongeveer 73% merkt er niets van dat het nettoloon sinds enkele maanden iets hoger is. Toch staken werknemers niet alleen voor meer loon. Ook eerder stoppen of op latere leeftijd minder werken is voor 64% een reden om het werk neer te leggen. Een lagere werkdruk is voor 49% een reden om te staken.

Spelregels

Het recht op collectieve acties zoals een staking is niet wettelijk geregeld, maar neergelegd in het Europees Sociaal Handvest. Op grond hiervan is staken een recht van werknemers. De werkgever kan de rechter in een kort geding vragen om een staking te verbieden. De staking moet als uiterste middel wordt toegepast. Dat betekent dat de onderhandelingen zijn vastgelopen en dat andere middelen om die vlot te trekken, zijn uitgeput. Bovendien moeten de vakbonden de werkgever een ultimatum hebben gesteld. Ook wanneer er sprake is van onevenredige schade of als de veiligheid in het geding is, zal de rechter geneigd zijn om de staking geheel of gedeeltelijk onrechtmatig te verklaren. Een staking waarbij aan alle juridische spelregels is voldaan, zal de rechter daarom niet snel verbieden.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie naar het CNV-onderzoek ‘Staken en financiële situatie’ 

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: