Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Tips Snellezen

OR Academy Snellezen min
Tips Snellezen 2

U zult als HR-professional regelmatig handen en voeten tekort komen om alle taken op uw to-do-list weg te werken. Tijdwinst boeken is moeilijk want meestal zal het om allerlei verschillende soorten taken gaan. Er is echter één vaardigheid die u bij bijna al uw werkzaamheden nodig heeft: lezen. Als u sneller zou kunnen lezen, zou u dat dus veel tijd besparen!  In dit artikel krijgt u tips snellezen.

Leeswerk loopt waarschijnlijk als een rode draad door uw loopbaan. Denk eens aan al die e-mails, rapporten, vergaderstukken en verslagen die moet lezen. Hoe sneller en efficiënter u door het leeswerk heengaat, hoe meer tijd u overhoudt voor andere zaken. U kunt uw leessnelheid opvoeren van het gemiddelde van 200 woorden per minuut naar zo’n 300 tot 500 woorden per minuut. Geroutineerde lezers kunnen hun snelheid verhogen naar zelfs meer dan 800 woorden per minuut. Wat moet u daarvoor doen?

Doelen stellen

Net als bij vele andere taken, begint ook het lezen van een tekst met het stellen van een doel. Een P&O-blad leest u om informatie te vergaren of misschien zelfs om afleiding te vinden, maar een financieel rapport moet u grondig bestuderen. U kunt deze teksten dus op een verschillende manier lezen. Welke informatie zoekt u en waarvoor gaat u die gebruiken?
Lezen met een specifiek doel in gedachte helpt u om geconcentreerd en alert te blijven. U kunt zo beter op zoek naar de informatie die u nodig heeft en selecteren wat u wel of niet leest. Op basis van uw doel bepaalt u vervolgens uw leesstrategie. U kunt oriënterend, globaal of intensief lezen. Die keuze maakt u tussen verschillende teksten, maar ook binnen een tekst. Sommige passages zijn nu eenmaal belangrijker dan andere tekstdelen.

Aanwijzer

U maakt notities van de zaken die u wilt onthouden. U leest niet woord voor woord, maar woordgroepen, kernzinnen, koppen of paragrafen. Om de woorden beter op uw netvlies te krijgen, kunt u de tekst doorlopen met uw vinger of een aanwijzer.

Concentreren

Het is een misverstand dat langzaam lezen voor een beter begrip zorgt. Denkt u maar eens aan de woorden die gesplitst zijn in lettergrepen. De ‘onder-nemings-raad’ leest niet prettig. Toch hebben lezers de neiging om spellend te lezen om een beter begrip van de tekst te krijgen. Het is mogelijk om sneller te lezen zonder dat het ten koste gaat van het tekstbegrip. Concentratie speelt daarbij een grote rol, want door u beter te concentreren, kunt u sneller lezen. Zorg dus dat u zich niet laat afleiden dor gedachten of uw omgeving. Ga daarom op een rustige plaats zitten als u gaat lezen. Als u leest, is het belangrijk om vooral door te lezen en de belangrijke passages in de tekst te markeren en later te beoordelen of u stukken opnieuw moet lezen. Dat lijkt omslachtig, maar u wint uiteindelijk tijd omdat u sneller door de tekst heen gaat.

Lezen van een beeldscherm

Het beeldscherm vervangt steeds vaker papier. Teksten van het scherm leest u langzamer dan een papieren tekst en het is lastiger om de aandacht erbij te houden. Om de gehele tekst te kunnen lezen, zult u regelmatig naar beneden moeten scrollen. Toch is het ook mogelijk om digitale teksten sneller te lezen. U kunt de tekst bijvoorbeeld bewerken om de leesbaarheid te verbeteren. Kies bijvoorbeeld voor een prettig en duidelijk lettertype. Een stuk tekst met puntgrootte 12 leest voor veel mensen prettig. Ook de vormgeving kunt u aanpassen. Een smalle bladspiegel leest bijvoorbeeld vlugger dan een brede. Door te werken met kolommen kunt u in één oogopslag de hele regel lezen. Gebruik de cursor of de muis als aanwijzer. Hierdoor onthoudt u de tekst beter.

Sneller lezen leert u vooral door veel te oefenen. Dat kost tijd. Verwacht niet meteen resultaat, maar blijf oefenen. Stap voor stap kunt u in dezelfde tijd steeds grotere hoeveelheden tekst verwerken.

Meer weten over snellezen? Volg de training snellezen en informatie verwerken. Meer weten over tijd besparen? Volg de training Timemanagement.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: