Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

24 oplossingen voor personeelstekort

Steeds meer sectoren en organisaties melden een tekort aan personeel. Ook De Nederlandsche Bank gaf dit onlangs aan. In 2018 ontstaan er naar verwachting ruim 1 miljoen vacatures. In sommige branches is het personeelstekort maar liefst één op de drie werknemers. Het tekort is vooral nijpend in technische beroepen, de zorg en de ICT, maar inmiddels zijn er veel meer branches waar personeelstekorten zijn. Er is vooral een tekort aan vakmensen. Dit blijkt uit recent onderzoek van het UWV naar personeelstekorten. Om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken komt het UWV met maar liefst 24 oplossingen die HR-professionals kunnen gebruiken om personeelstekort tegen te gaan. Een eerste aanpak om personeel te vinden, aldus het UWV, bestaat uit de volgende 4 pijlers:

  1. Intensiever werven: zet meerdere wervingskanalen in en maak gebruik van inzetpremies.
  2. Functie-eisen aanpassen: beperk de functie-eisen tot de écht noodzakelijke eisen om de functie uit te oefenen.
  3. Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden bieden: denk hierbij niet alleen aan salaris, maar ook aan flexibele roosters of uitzicht op een vast contract. Lees hier hoe u een aantrekkelijke werkgever wordt.
  4. Vraag huidige medewerkers meer te werken en stel een goede overwerkregeling op. Let op dat de werkdruk niet te veel toeneemt, want dan loopt u het risico dat er mensen uitvallen. Dat vergroot het personeelstekort alleen maar.

Alhoewel de eerste aanpak in veel gevallen succesvol is, zijn er ook veel HR-professionals die een tandje bij moeten zetten om het schaarse personeel te vinden. De aanpak hiervoor is grofweg ingedeeld in de volgende 3 strategieën:

  1. Nieuw talent aanboren door mensen noodzakelijke scholing te bieden.
  2. Werk anders organiseren door taken, locaties en technologische toepassingen te verschuiven.
  3. Vasthouden van huidig personeel: zorg ervoor dat uw organisatie een aantrekkelijke werkgever is met aandacht voor duurzame inzetbaarheid. Lees hier hoe u een aantrekkelijke werkgever wordt.

Meer weten over de 24 oplossingen met concrete voorbeelden? Meer informatie kunt u vinden op de website van het UWV.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: