Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Zoeken

Rouwen en werk gaan niet samen

Werknemers die te maken krijgen met een ingrijpend verlies, hebben vaak veel moeite om weer op een goede manier terug aan het werk te komen. Ze zijn soms minder geconcentreerd of schieten regelmatig vol. Dat is niet prettig voor de klant, de collega en de medewerker zelf. De houding van de werkgever speelt hierbij een belangrijke rol. Uit onderzoek van CNV Vakmensen blijkt dat meer dan de helft van de rouwende werknemers  hier pijnlijke ervaringen mee heeft. Werkgevers hebben soms weinig empathische reacties over rouwen en werk. Rouw wordt gezien als een privézaak.

Niet kunnen werken

Een overlijden doet veel. Een op de drie werknemers is in de periode na het overlijden van een dierbare regelmatig niet in staat geweest om te werken. Er zijn ook medewerkers die te snel weer aan het werk gaan. Ze zoeken afleiding of voelen de druk van het werk. Uit het onderzoek blijkt dat 42% van de respondenten vindt achteraf dat ze te snel weer aan het werk zijn gegaan. Met nogal eens als gevolg dat de klap later alsnog kwam en ze voor korte of langere tijd niet in staat waren om te werken. Te weinig tijd nemen om te rouwen kan ten koste gaan van het werk. Veel werknemers (43%) die na het overlijden van een dierbare weer aan het werk gaan, zeggen dat hun werkprestaties er onder hebben geleden. Ze kunnen zich minder goed concentreren, zijn vermoeid en maken daardoor ook meer fouten. Dat heeft een negatieve invloed op het rouwproces en het herstel.

Rouwbegeleiding

Ruim driekwart van de respondenten vindt de bestaande regelingen rond een overlijden onvoldoende. Zij zouden het een goede zaak vinden als er voor werknemers betere rouwbegeleiding komt. Nu is dat per werkgever verschillend. In de wet is er niets over rouwverlof of begeleiding geregeld. Wel staan er in veel cao’s afspraken over bijzonder verlof bij overlijden. Het gaat dan meestal om een dag of een aantal dagen, afhankelijk van de relatie tot de overledene. Maar verdriet is niet te meten in vrije dagen. Het gaat eigenlijk om meeleven en begrip voor de rouwende werknemer. Wat heeft iemand nodig om uiteindelijk weer op een goede manier aan het werk te komen en te blijven?

Rouwprotocol

Het CNV gaat werkgevers helpen om rouwen en werk serieus te nemen en zaken te verbeteren. Er wordt een rouwprotocol voor bedrijven ontwikkeld, met adviezen en tips voor leidinggevenden, HR-medewerkers en collega’s. Daarin staan bijvoorbeeld de afspraken die je maakt als een medewerker met verlies wordt geconfronteerd. Hoe vang je iemand op de eerste werkdag op? Hoe maak je verlies bespreekbaar en hoe geef je op de langere termijn aandacht aan verdriet? 

Informatiepunt

CNV Vakmensen opent daarom een Informatiepunt Rouwen en werk. Mensen kunnen hier informatie vinden, ervaringen delen en vragen stellen. Deze ervaringen gebruikt de bond in de gesprekken met werkgevers en bij de ontwikkeling van het rouwprotocol.

Bron: CNV

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: