Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Nieuwe Arbohandreiking

Er gaat nog al eens iets mis op het werk, doordat we niet begrijpelijk communiceren. Dat merkt u als HR-professional waarschijnlijk ook. Miscommunicatie door taal wordt steeds meer erkend als een belangrijk veiligheidsrisico. Om deze veiligheidsrisico’s te verkleinen, publiceert het SER Arboplatform de nieuwe arbohandreiking Taal en veiligheidsrisico’s. Deze handreiking biedt praktische handvatten om taal als oorzaak van veiligheidsrisico’s op het werk in te schatten en bijpassende maatregelen en achtergrondinformatie. Die kunt u ook als HR-professional gebruiken.

Stappenplan

De arbohandreiking is opgesteld als een stappenplan voor bedrijven en organisaties. Dit stappenplan kan een plaats krijgen in de arbocatalogus en in de branche-RI&E. Bedrijven kunnen concrete oplossingen en aanpakken vertalen naar hun specifieke werksituatie, werkprocessen en context van hun sector. Hier kan HR zijn voordeel mee doen.

Miscommunicatie

Bedrijven zoeken naar de juiste maatregelen om miscommunicatie door taal te beheersen. Het probleem is in de praktijk echter niet simpel op te lossen. Maatregelen als Engels met elkaar spreken, foto’s of plaatjes gebruiken om veilige en onveilige situaties te duiden, blijken in de praktijk niet of onvoldoende te werken. Cijfers van de Inspectie SZW geven aan dat het verkeerd omgaan met procedures en instructies een oorzaak kan zijn van zware ongevallen. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Dat staat gelijk aan 18%. Dat is ongeveer 1 op de 6 mensen in Nederland. Daar heeft u ook in uw organisatie mee te maken.

Beter schrijven

U kunt meer aandacht besteden aan het maken van leesbare teksten. Vooral notities en beleidsstukken zijn vaak onbegrijpelijk voor de lezer. Volg de cursus Beleidsstukken en notities schrijven. U krijgt dan in ieder geval betere schriftelijke communicatie. Er is meer mogelijk. Download de Handreiking arbomaatregelen: Taal en veiligheidsrisico’s

Bron: SER

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: