Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Alles voor meer effectiviteit op het werk

Veel werkgevers doen er alles aan om hun werknemers effectiever te laten werken. Zij proberen de arbeidsomstandigheden te verbeteren en werknemers te stimuleren om sneller te werken. Soms gaat het wel erg ver zoals blijkt uit de onderstaande voorbeelden. Bij Amazon werden detectiearmbandjes ontworpen. Magazijnwerkers kunnen, als de bandjes worden gebruikt, nauwlettend in de gaten worden houden. De armband houdt bij waar en hoe vaak werknemers producten in de magazijnen verplaatsen.

Ongemakkelijk toilet

De Amerikaanse supermarktketen Walmart introduceerde vorig jaar een systeem waarmee de supermarkt de werknemers en klanten kan horen. De sensoren kunnen gesprekken van werknemers en klanten vastleggen ​​en in de gaten houden of werknemers hun klanten wel netjes begroeten. In het Verenigd Koninkrijk werd een oncomfortabele kantoortoilet geïntroduceerd om het aantal toiletbezoekjes in te dammen. De ontwerpers van StandardToilet ontwierpen een toilet dat 13 graden naar beneden is gekanteld, zodat je er oncomfortabel, maar snel je behoefte op kunt doen. Een ongemakkelijke toilet mag als deze aan de arboregels voldoet. Het is de vraag of werkgevers hiermee hun doel bereiken. Een alternatief zou kunnen zijn het wifi-bereik in het toilet te beperken.

Privacy

De werkgever mag de werknemers in de gaten houden. Tenminste als het in overeenstemming is met de privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming. Als u armbandjes wilt of camera’s op de werkvloer dan kan dat. Leg dit wel voor aan de ondernemingsraad. De OR heeft instemmingsrecht. De OR zal letten op de redenen om camera’s op te hangen. Werkgevers moeten open zijn over waarom ze filmen. Je kunt niet zeggen dat er een camera hangt tegen diefstal, maar dat de werkgever ondertussen de werknemers zit te controleren.

Ondergoed

HR moeten kritisch blijven kijken naar de maatregelen. Soms lijkt iets effectief, maar dat is het niet. Een paar maanden geleden ging het mis bij een Albert Heijn-filiaal in Nijmegen. Het winkelpersoneel van Albert Heijn kreeg nieuwe bedrijfskleding. Om de juiste maat te bepalen moesten medewerkers van het filiaal eerst een foto van zichzelf in ondergoed opsturen via een app. Dit leverde heel veel tumult op… 

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: