Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Forse toename psychisch verzuim verwacht

Het aantal ziekmeldingen is in de eerste twee maanden van dit jaar gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat was nog voor de corona-uitbraak. Naast het uitblijven van de griepgolf dit jaar is deze daling ook te wijten dat werkgevers en werknemers vaker met elkaar praten om verzuim tegen te gaan. Ook in het overleg met de ondernemingsraad staat dit onderwerp vaak op de agenda.

Denken in mogelijkheden

In het overleg tussen werkgever en werknemer gaat het om het bespreken van mogelijkheden in plaats van beperkingen.  Wat kan iemand nog wel doen zonder zich ziek te hoeven melden? Hierdoor daalt het kort verzuim (minder dan zes weken). Deze daling geldt overigens niet voor alle sectoren, neem bijvoorbeeld de gezondheidszorg en welzijnszorg, met 5,9% is het verzuim in deze sectoren in februari heel hoog.

Toename duur verzuim

Psychisch verzuim vormt al jaren ongeveer een derde van het verzuim. Het aantal dagen dat mensen thuis zitten vanwege psychisch verzuim is in vijf jaar gestegen van 167 tot 290 dagen. Van Rhenen, hoogleraar van Nyenrode Business Universiteit, denkt dat dit aandeel de komende tijd gaat stijgen door gebrek aan sociale contacten door het thuis werken.

Maatregelen

Werkgevers hebben sinds de tweede lockdown eind vorig jaar meer oog voor de sociale en mentale aspecten van thuiswerkers. Om onderlinge contacten te stimuleren hebben veel werkgevers activiteiten ontwikkeld, zodat werknemers toch met elkaar in gesprek blijven, zoals pupquizzen of live wandelende bilaatjes en online borrels. Zo hopen ze langdurig verzuim door psychische klachten het hoofd te bieden. De vraag is of dat lukt.

Meer doen met ziekteverzuim? Volg de cursus HR en ziekteverzuim en re-integratie.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: