Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Bedrijven nog niet goed op de hoogte van nieuwe Arbowet

De nieuwe Arbowet is vorig jaar ingegaan. Vanaf 1 juli 2018 moesten de organisaties de verplichtingen hebben doorgevoerd. Toch was een meerderheid van de bedrijven in Nederland nog altijd niet goed op de hoogte van de wijzigingen van de Arbowet. De Arbowet krijgt onvoldoende prioriteit. Dit blijkt uit een onderzoek door het ministerie van SZW.

Het grootste deel van de ondervraagden gaf aan wel te weten dat de Arbowet is aangepast. Ze wisten vaak niet precies welke verschillende wijzigingen er zijn in de nieuwe Arbowet. Gemiddeld waren bedrijven in juni bekend met minder dan 2 van de in totaal 8 wijzigingen. Een maand voor de wettelijke deadline voldeden dan ook lang niet alle organisaties aan alle verplichtingen. Vooral in kleinere organisaties ontbrak het nog aan kennis. In het onderzoek van het ministerie van SZW geven de ondervraagden vaak aan dat er in de organisatie te weinig tijd, kennis en prioriteit is om aan de plichten uit de nieuwe Arbowet te kunnen voldoen. De respondenten gaven aan dat er vooral meer behoefte is aan kennis over het basiscontract en over de regels rond de bedrijfsarts.

Staatssecretaris Van Ark van SZW is niet tevreden over de uitkomsten van het onderzoek. Zij meldt aan de Tweede Kamer dat de voorlichting over de Arbowet wordt geïntensiveerd. Er komt volgend jaar nog een nadere evaluatie van de wijzigingen van de Arbowet. Als u meer wilt weten over de Arbowet, de regels rond het basiscontract en de bedrijfsarts volg dan de cursus HR en arbo van HRM Academy. In één dag bent u weer bij.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: