Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

SER-advies voor hybride werken

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid roept werkgevers en werknemers op om goede afspraken te maken over hybride werken. Dat is plaats- en tijdsonafhankelijk werken, zoals deels op kantoor en deels daarbuiten. Zelf werkt de minister aan een ‘Agenda voor de toekomst’. In deze agenda wil ze de ontwikkelingen en factoren opnemen die nodig zijn om een goede hybride balans duurzaam vorm te geven. Hybride werken heeft voordelen zoals een betere werk-privé-balans, minder reistijd, meer productiviteit, minder kosten en dergelijke. De SER is gevraagd om hierover te adviseren.

thuiswerken achter het scherm
SER-advies voor hybride werken 2
Het SER-advies

De kern van het advies van de SER is dat werkgever en werknemer het samen regelen. Zij maken onderling afspraken. De SER adviseert ook om daar collectieve afspraken over te maken met de OR, via de personeelsvertegenwoordiging of via een CAO. De SER adviseert dat de werkgever om verzoeken van de werknemer tot wijziging van de arbeidsplaats binnen de Wet flexibel werken beoordeelt en toetst. Het gaat dan om redelijkheid en billijkheid. Op die manier kunnen alle overwegingen en belangen van zowel de werknemer als de werkgever bij hybride werken worden meegenomen. Dit biedt werknemers meer zeggenschap hierover en biedt werkgevers tegelijkertijd ruimte voor maatwerk binnen hun organisaties.

Randvoorwaarden

Met deze adviezen ontstaat een goede balans tussen zeggenschap en maatwerk. Werknemers en werkgevers kunnen samen de kansen van hybride werken benutten. De SER stelt voor het wetsvoorstel ‘werken waar je wilt’ in lijn met het advies aan te passen. Daarnaast adviseert de SER om de juiste randvoorwaarden te creëren op het gebied van digitalisering, arbeidsomstandigheden en fiscale regels om het binnen organisaties goed vorm te kunnen geven. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de grote groep werkenden die niet hybride kan of wil werken. Een kloof tussen mensen die wel en niet hybride kunnen werken moet worden voorkomen. Met dit advies kan de HR alvast aan de slag. Zet het onderwerp op de HR-agenda en inventariseer eens hoe het hybride werken nu gaat. Wilt u meer weten over dit onderwerp volg dan onze cursus van een dag. 

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: