Door corona neemt het belang van digitale monitoring binnen veel organisaties snel toe. Veel werknemers werken thuis met hun PC. Zij hebben sinds maart vooral contact met hun leidinggevende via digitale middelen. Digitale technieken spelen bovendien een steeds grotere rol in het personeelsbeleid van organisaties. Er zijn tools waarbij geautomatiseerde systemen werknemers van minuut tot minuut in de gaten houden. Organisaties gebruiken gezichtsanalyses bij videosollicitaties en er zijn apps om de gezondheid te meten. Dit blijkt uit het onderzoek van het Rathenau Instituut naar digitale controle op de werkvloer en hun invloed op de kwaliteit van het werk.
Grenzen stellen
Het onderzoek laat zien dat de meeste digitale middelen in beginsel een nobel doel hebben. Ze willen niet meteen digitale controle, maar beslissingen ondersteunen en de kwaliteit van het werk verbeteren. Het contact tussen werknemers en met de leidinggevende is anders. Hierdoor kunnen de arbeidsverhoudingen veranderen. Ze kunnen leiden tot een beperkt beeld van wat waardevol werk is. Het Rathenau Instituut vindt dat sociale partners en de overheid het gesprek moeten aangaan om grenzen te stellen aan de inzet van digitale technologie in de werkrelatie moet zijn.
Nadelen
De digitale hulpmiddelen gaan volgens het Rathenau Instituut voorbij aan de waarde van sociaal contact tussen collega’s. Het onderzoeksrapport laat verder zien dat ze de privacy van werkenden kunnen schaden, tot discriminatie kunnen leiden bij werving- en selectieprocessen. Dit kan bijdragen aan een toenemende werkdruk van de werknemers. De organisatie moet de digitale instrumenten goed inbedden. Ook moet de organisatie maatregelen nemen tegen misbruik. Als dat niet gebeurt dan ligt volgens de onderzoekers discriminatie van groepen, uitsluiting en verstoring van de verhoudingen tussen collega’s op de loer.
HR
Voor HR zaak om goed op te letten in hoeverre uw organisatie digitale monitoring toepast. Is dit sinds de coronacrisis veranderd? Wat zijn de gevolgen voor het personeelsbeleid? U kunt het thuiswerk en de digitale instrumenten meenemen in het medewerkerstevredenheidsonderzoek. Wat zijn de ervaringen? Als er een risico is op meer werkdruk en stress voor werknemers, dan hoort het nieuwe beleid ook onderdeel te worden van de RI&E. Als u overgaat tot digitale monitoring dan heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht. Vergeet niet op tijd de OR hierbij te betrekken.
Bron: Rathenau Instituut